Canal de la Federació Catalana d'Amics del Ferrocarril

Conferència “Una experiència de preservació i ús de material històric realitzada per una associació d’aficionats al ferrocarril”

El proper dijous 20 d’abril de 2017 a les 18:30 es durà a terme una conferència al Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona amb el títol “Una experiència de preservació i ús de material històric realitzada per una associació d’aficionats al ferrocarril”.

La ponència serà presentada per Santiago Gómez i Josep Maria Pascual, que explicaran la trajectòria de l’associació com a restauradors voluntaris de material ferroviari real, com a organitzadors de viatges amb material històric i com a documentalistes afeccionats.
L’associació Amics del Ferrocarril de Badalona Agrupació Ferroviària 5a zona és un bon exemple de la feina que es pot arribar a fer en el terreny de la preservació i la promoció del material històric des de l’afició, l’esforç i la tenacitat.
Nascuda a Badalona l’octubre del 1994, coincidint amb l’aniversari de la inauguració del Barcelona – Mataró, el traçat del qual separa la nostra localitat de les platges del litoral, a principis de 1995 va organitzar un mercadet de modelisme ferroviari els quarts diumenges de cada mes dins del recinte de l’estació de rodalies de Renfe a Badalona, va durar tres anys, fins que es van posar torniquets per a accedir a les andanes.
La inquietud i l’amor pel tren real d’alguns dels socis els dugué l’any 1997 a sol·licitar al Museu del Ferrocarril la cessió de material per a la seva reparació, restauració i custòdia. El 1998 dins de la Associació d’Amics del Ferrocarril de Badalona es creà una Unitat d’Activitats Especifiques que s’encarrega de la reparació, restauració i manteniment del material ferroviari històric en custòdia o cedit a l’Associació. Aquesta U.A.E. es denominà Agrupació Ferroviària 5a zona.
Des de 1999 l’Agrupació té com a objectiu principal i exclusiu la posada en marxa, restauració i manteniment de material ferroviari històric. Actualment està realitzant a Can Tunis diferents activitats en aquesta línia: recuperació i rehabilitació d’una unitat de tren sèrie 438.032-5 cedida per mitjà de conveni pel Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, manteniment ordinari i posada en funcionament d’una composició de material històric del mateix Museu formada por la locomotora 276.052-8, un furgó de Correos P3 i quatre cotxes de la sèrie 6000. També tenen un vagó J 300.000.
Han organitzat diversos viatges (Sant Sadurní d’Anoia, Cervera, Puigcerdà, Ripoll, Portbou…) amb material preservat dels quals n’explicaran detalls organitzatius i anècdotes.
També presentaran exemples de la seva tasca com a documentalistes.

Inscripcions col·legiats/associats      Inscripció general

Conferència “El vinilat de trens com a eina de difusió del patrimoni. Cas del Metro de Barcelona”

El proper dilluns 24 d’abril de 2017 es celebrarà al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Via Laietana, 39, 5a planta. de Barcelona, una conferència amb el títol “El vinilat de trens com a eina de difusió del patrimoni. Cas del Metro de Barcelona” a càrrec de Jordi Orta i Mario Armengol de TMB.

El propòsit de la conferència és sobre la necessitat i l’oportunitat de recuperar i difondre la història associada a TMB, fent-ne ús de les instal·lacions i els vehicles en servei. La commemoració del 90è aniversari del transversal. Els condicionants tècnics que impedeixen la circulació de vehicles històrics a L1, que porten a la decisió de vinilar un tren sèrie 4000.

Jordi Orta Roca és enginyer industrial i responsable de vibracions i oficina tècnica de vies de TMB, i Mario Armengol Sánchez és responsable patrimoni històric TMB i del Projecte TMB Educa.

Per a més informació i reserva podeu descarregar la convocatòria.

XIII Trobada de trens tripulats a Reus

L’Associació d’Amics del Ferrocarril de Reus celebrarà el proper dissabte dia 6 de maig de 2017 la XIII Trobada de trens tripulats al Parc del Trenet de Misericòrdia de Reus.

Programa:

De 9 a 10,30 – Recepció de participants
De 10.30 a 13,30 circulació de trens
A les 14 Dinar de germanor al Restaurant Benji
De 17 a 19 hores circulació de Trens.

Per a més informació podeu descarregar la convocatòria de la trobada.

Activitats del Cercle Històric Miquel Biada per als mesos d’abril i maig

El Cercle Històric Miquel Biada ens fa arribar les activitats previstes per als mesos d’abril i maig.

1. Exposició itinerant “La innovació del ferrocarril a Mataró: la modernització de la R1 a principi del s. XX” del 18 d’abril al 2 de maig: Centre Cívic Rocafonda de Mataró, i del 2 al 16 de maig: al Centre Cívic Molins de Mataró.

2. Exposició itinerant “75 anys de tracció a vapor de RENFE” amb imatges del fons FIVV, del 5 al 31 de maig, a la Biblioteca Municipal de Sant Andreu de Llavaneres. Conferència inaugural de l’exposició, a càrrec de Jordi Valero, divendres 5 de maig a la sala d’actes de la biblioteca.

3. Conferència “Els Romàntics del tren” a càrrec de Xavier Nubiola, al Museu de Cabrils, dissabte 22 d’abril a les 19h.

4. Conferència amb imatges “100 anys del ferrocarril del Vallès a Sant Cugat”, a càrrec de Xavier Nubiola, a l’Arxiu Nacional de Catalunya de Sant Cugat del Vallès, dimecres 26 d’abril, a les 18h.

19/20 France 3 TV 25/2/17

Informatiu en català del canal FRANCE 3, que explica els problemes que es troben els usuaris diariament entre Portbou i Cerbere, i també veurem la ultima hora sobre el futur de la linia del Train Jaune

Micro-relats per a la reapertura del Guadix Baza Almanzora Lorca

Hem rebut aquesta convocatòria de micro-relats de l’associació Amigos Ferrocarril Comarca de Baza per a la reapertura del Guadix Baza Almanzora Lorca.

Estimados compañeros ferroviarios,
Ponemos en marcha otra iniciativa para lograr la vuelta del tren a nuestra tierra. Por ello, os pedimos vuestro apoyo, difusión y participación. Gracias

La Asociación de Amigos del Ferrocarril Comarca de Baza pone en marcha la primera convocatoria de microrrelatos “Por la vuelta del tren” con la que pretende un nuevo impulso social para la reapertura de la línea férrea Guadix Baza Almanzora Lorca, que lleva más de tres décadas cerrada. Además, dada la dramática situación actual que atraviesan las infraestructuras ferroviarias en las provincias de Granada, Jaén, Almería y todo el sureste peninsular por extensión, amplía el ámbito de esta convocatoria a las comarcas orientales andaluzas e incluso a las murcianas. Centros educativos, asociaciones y colectivos de los distintos ámbitos de la sociedad están invitados a participar en esta convocatoria.
Se establece que los microrrelatos no excedan las cien palabras, que incluyan en el cuerpo del relato “Vuelta del Tren” como frase o parte de una frase, y que sean enviados a la siguiente dirección de correo electrónico vueltadeltren@gmail.com.
La recopilación de los distintos microrrelatos recibidos serán enviados a modo de reivindicación al Ministerio de Fomento del Gobierno de España, así como a las autoridades con competencia en infraestructuras de los gobiernos andaluz y murciano.
ASOC. AMIG. FERROCARRIL COMARCA DE BAZA

XV Encuentro Internacional de Trenes Tripulados de Jardín de Benicassim

L’Associació Cultural Ferrocarril de Farja-Benicàssim ens comunica la celebració de la XV Festa del Trenet al circuit de Benicàssim de 5″ i 7 1/4″ situat a la plaça del Trenet d’aquesta localitat, el proper dissabte 22 d’abril de 2017.

Per a més informació i inscripció, podeu descarregar en format PDF el programa de la trobada.

19a Trobada de modelisme tripulat a Fornells de la Selva

El proper diumenge dia 9 d’abril de 2017 es celebrarà a Fornells de la Selva (Girona) la 19a Trobada de modelisme tripulat de 5″ i 7 1/4″.

Informació i inscripcions al correu info@asafegi.com.


La trobada es desenvolupa en el marc de la 19a Fira de l’artesania i de la locomoció que té lloc a Fornells de la Selva els dies 8 i 9 d’abril. El local de l’associació també romandrà obert el dissabte dia 8.

Conferència “Erotisme i ferrocarril a través de les arts”

El proper dijous 23 de març de 2017 a les 18:30 es durà a terme una conferència al Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona amb el títol Erotisme i ferrocarril.

Des del moment de la seva posada en funcionament, el ferrocarril es va associar a la possibilitat de viure tota mena d’aventures: professionals, vitals i també eròtiques. La literatura, tant la popular com la culta, va captar de seguida les oportunitats que oferia el nou mitjà de transport com a espai per a l’encontre, el flirteig i la peripècia. Les altres arts no es van quedar enrere i el nostre patrimoni cultural és ara riquíssim en novel·les, pintures, comèdies, cançons, fotografia, il·lustracions, còmics i pel·lícules on les estacions i els trens faciliten la conquista i acullen els amants. Sigui als trajectes de rodalies, als viatges nocturns en cotxe-llit, als trens turístics de luxe o als d’alta velocitat, la possibilitat de l’aventura sempre viatja en tren.

Des de les xarones postals del segle XIX fins el cinema eròtic del XXI, hi ha tot un univers on art, erotisme i ferrocarril estan íntimament units.

La ponència serà presentada per Jordi Font-Agustí (Badalona, 1955). Enginyer i escriptor. Ha publicat, entre altres novel·les: Assassinat a l’Escola del Treball (1993), Contracorrent (Premi El lector de l’Odissea 2000), Traficants de llegendes (Premi internacional de ciència ficció de la UPC 2003) i La febre del vapor (Premi Manuel de Pedrol de ciència-ficció 2010). Va coordinar el volum d’assajos Entre la por i l’esperança. Percepcions de la tecnociència en la literatura i el cinema (2002). La seva darrera publicació és, precisament, l’assaig Erotismo y ferrocarril a través de las artes (2016). Ha impartit a la UPC el curs Història de la tecnociència a través de les arts i ha pronunciat diverses conferències sobre literatura i ferrocarril, algunes a Engitren. Manté el blog arteyferrocarril.blogspot.com i publica un article mensual sobre aquest tema a la revista Vía Libre de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles.

Inscripcions col·legiats/associats      Inscripció general

XXX Trobada de Vaporistes

Els companys dels Amics del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú – AFEVI ens comuniquen que el proper 28 de maig de 2017 celebren la seva trobada anual de vaporistes.

L’horari és de 11:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00.

Per a més informació visiteu el seu web afevi.org.

17è Mercat de modelisme i maquetisme a Vilanova

Amics del Ferrocarril de Vilanova comunica que el proper diumenge 26 de març de 2017 realitzen el 17è Mercat de Modelisme i Maquetisme, en el que podreu trobar: trens, cotxes, avions, vaixells i tot allò relacionat amb el modelisme.
El Mercat estarà obert de 10.00 a 14.00h i situat en el circuit de trens del Parc de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú.

Renfada a Valles Fer

El proper dia 19 de març de 2017 d’11 a 14 hores es celebrarà a l’associació Valles Fer (Carrer de l’estació,21 de Sabadell) una RENFADA i circulació de trens de RENFE fins l’any 1990.

Conferència FERMED a Lleida

El proper dia 30 de març de 2017 es celebrarà a la Llotja de Lleida, Avinguda de Tortosa, 4, Lleida, una Conferència de FERRMED amb el títol “L’Eix de l’Ebre, nexe d’unió entre els Corredors Mediterrani i Atlàntic”.

Es tracta de posar de manifest les sinergies que es poden derivar d’una bona interconnexió entre el Corredor Mediterrani i el Corredor Atlàntic a través de l’Eix de l’Ebre, per mitjà d’una xarxa ferroviària competitiva, plenament adaptada als estàndards FERRMED, principalment pel que fa a l’ample de via internacional, els gàlibs de càrrega i la llargada dels trens.

Per a participar-hi cal confirmar assistència a l’adreça: global2@ferrmed.com.

Podeu descarregar el programa de la conferència en format PDF.

Expotren 2017

El cap de setmana de l’11-12 de març es va celebrar la vuitena edició de l’Expotren. En aquesta edició, es podria veure diferents conjunts de maquetes modulars, en les quals hi participava la Federació, com el circuit de tren tripulat indoor.

Reportatge del Tren Groc per France 3 Television

Un reportatge de la linia del Tren Groc (Le Canari) de la Cerdanya realitzat pel programa Météo a la Carte, del canal France 3 Television, explica amb diferents opinions d’usuaris i maquinistes com és aquesta maravellosa linia Ceretana.

Xerrada sobre la història de la infraestructura del metro de Barcelona

Aquest dijous 23 de febrer de 2017 a les 18:30 es durà a terme a la seu dels EIC, Via Laietana, 39, 5a planta de Barcelona una xerrada sobre la història constructiva de la infraestructura de la Xarxa del Ferrocarril Metropolità de Barcelona, a càrrec d’Ignasi Patón Susín, responsable de desenvolupament d’Infraestructura de TMB.

Els primers trams de la xarxa del Ferrocarril Metropolità de Barcelona es van inaugurar l’any 1924. Actualment estem en fase de proves per a la posada en servei d’un nou tram de la L10. Per tant, els diferents elements que constitueixen la infraestructura del metro són resultat d’un segle d’història constructiva.

Farem un repàs de les característiques i tipologies d’aquests elements (túnels, estacions, tallers i ponts) i de la història dels mètodes i tècniques constructives emprats en la seva execució.

Aquest coneixement de les característiques de la infraestructura no nomes té un interès històric. La funcionalitat d’aquests elements és tan important com la de la resta dels sistemes per tal d’assegurar que el servei de metro es pugui prestar amb les condicions adequades de seguretat.

En aquest sentit, posarem de manifest que els elements de la infraestructura, sigui quina sigui la seva naturalesa i utilització, pateixen en el temps una evolució que condueix, generalment, a una disminució de les seves prestacions. Aquesta evolució, que es troba condicionada tant per decisions de la fase de projecte, com per actuacions realitzades durant la construcció o durant l’explotació, implica que es necessari dur a terme una “Gestió del manteniment dels elements de la infraestructura” de forma anàloga al manteniment de la resta de sistemes ferroviaris.

Inscripcions col·legiats/associats Inscripció general

Participants a la Lleida ExpoTren 2017

A les diferents activitats que es faran a la Fira EXPO TREN de Lleida, hi participaran d’una manera o altre les següents associacions federades:

AGRUPAMENT FERROVIARI DE BARCELONA Barcelona ASSOCIACIÓ D’AMICS DEL FERROCARRIL DE BARCELONA Barcelona CLUB FERROVIARI DE CALDES DE MALAVELLA Caldes de Malavella AMICS DEL MODELISME FERROVIARI D’EL PRAT El Prat de Llobregat RAILWAY TRANSIT ANOIA Els Hostalets de Pierola ASSOCIACIÓ D’AMICS DEL FERROCARRIL DE LES COMARQUES GIRONINES Fornells de la Selva ASSOCIACIÓ D’AMICS DEL FERROCARRIL – L’HOSPITALET L’Hospitalet ASSOCIACIÓ D’AMICS DEL FERROCARRIL DE MARTORELL Martorell GRUP FERROVIARI MATARÓ Mataró ASSOCIACIÓ AMICS DEL TREN OLOT-GIRONA Olot ASSOCIACIÓ D’AMICS DEL FERROCARRIL DE REUS Reus ASSOCIACIÓ SANT VICENÇ DE CASTELLET AMICS DEL FERROCARRIL Sant Vicenç de Castellet ASSOCIACIÓ MODELISTA FERROVIÀRIA DEL BAIX MONTSENY Sta. Maria de Palautordera CLUB FERROVIARI DE TERRASSA Terrassa ASSOCIACIÓ D’AMICS DEL FERROCARRIL DE LA VALL DEL GES Torelló ASSOCIACIÓ D’AMICS DEL FERROCARRIL DE VALLS I L’ALT CAMP Valls

I a més, com a associació convidada, l’ASSOCIACIÓ FERROVIÀRIA DE GODELLA.

Páginas