Canal de la Federació Catalana d'Amics del Ferrocarril

Webcam a la estació de Fornells de la Selva

L’Associació d’Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines ha instal·lat una webcam a la estació de Fornells de la Selva, que és on hi ha el seu local social.

Defunció d’en Francesc Prats

L’Associació d’Amics del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú (AFEVI) ens comunica que ahir al migdia ens va deixar en Francesc (Siscu) Prats, a l’edat de 77 anys. Veterà modelista del món del tripulat, destacà en la construcció de locomotores tèrmiques basades en models reals de via estreta (FC. Flaçà-Palamòs i Ferrocarrils Catalans). I, sobretot, per la seva “Carolina”, la seva gran obra mestra. Magnífica persona, tothom qui l’ha conegut sap de la seva gran qualitat humana, allà on siguis, descansa en pau.

Conferència: “Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders. Història d’un patrimoni ferroviari únic a Catalunya”

El proper dijous 29 d’octubre de 2020 a les 18:30 hores es realitzarà una videoconferència amb el títol “Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders. Història d’un patrimoni ferroviari únic a Catalunya” a càrrec d’Eduard Martínez Hernández, animador sociocultural i mestre de taller a la secció de Formació Laboral de l’escola L’Heura del Vallès a Terrassa.

La conferència es farà a través de la plataforma Zoom, un cop inscrits i abans de la conferència s’enviarà l’enllaç.

Amb aquesta xerrada es donarà a conèixer la història ferroviària del petit poble de Sant Vicenç de Calders, que va veure com al seu terme municipal, entre 1855 i 1883, s’hi instal·laven dues línies de ferrocarril, la primera cap a Tarragona i la segona cap a Valls, procedents de Barcelona totes dues.

Diferents fusions de les companyies ferroviàries van fer que, el 24 d’abril de 1887, Sant Vicenç de Calders aconseguís tenir una estació de ferrocarril. Va ser l’estació d’enllaç de les dues línies propietat de la companyia Tarragona, Barcelona, França (TBF).

S’explicaran les característiques històriques i socials d’aquesta colònia ferroviària única a Catalunya, que des dels seus inicis a finals de 1905 fins als anys 50 del segle XX, va anar incrementant el seu parc d’habitatges. Aquest creixement va anar lligat a l’evolució tècnica del ferrocarril i a la creació de nous oficis ferroviaris.

La ponència serà presentada per Eduard Martínez Hernández, animador sociocultural i mestre de taller a la secció de Formació Laboral de l’escola L’Heura del Vallès a Terrassa. És fill i net d’una família de tradició ferroviària, i un apassionat del patrimoni i vida social del món del ferrocarril. Des dels tres anys té lligams a la colònia de Sant Vicenç de Calders. És membre fundador i President de l’Associació per la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders.

És l’autor del llibre, Vacarisses: un poble amb dues estacions de ferrocarril i col·laborador de les revistes El Terme de Vacarisses, El Brogit de Castellbell i el Vilar i Hobbytren. També escriu articles al seu bloc “Divulgando Historias de Patrimonio Ferroviario”.

Inscripcions col·legiats/associats   /  Inscripció general

Campanya de recollida de fons per a la restauració de la locomotora a vapor MZA 606 “Cuco”

El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova ha iniciat una campanya de recollida de fons per a poder culminar la restauració de la locomotora de vapor “CUCO”.

A partir del 26 de setembre de 2020 a les 9:00 hores es podran fer donatius a partir de 25 euros a l’adreça vkm.is/locomotoracuco. Es poden aconseguir entrades gratuïtes al museu, conducció de locomotores reals, menjars al nostre cotxe restaurant, entre altres.

Per mes informació, el telèfon de contacte és el 676640345.

La història del Funicular de la Santa Cova

El passat mes d’agost de 2020, després de dos anys de treballs de millora, es va posar en servei el Funicular de la Santa Cova, que connecta el Monestir de Montserrat amb el camí de la Santa Cova. Coincidint amb la represa del servei del funicular, es va obrir també el nou mirador de Sant Joan, situat a gairebé 1.000 metres d’altitud, i el nou centre d’interpretació del Geoparc de la Catalunya Central i del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

FGC ha editat una publicació on es repassa la història d’aquest funicular.
https://www.cremallerademontserrat.cat/fsantacova2020/

Cancel·lació de la fira Lleida Expo Tren 2020

La organització de la Lleida Expo Tren ens fa arribar el següent comunicat:

LLEIDA EXPO TREN 2020 CANCEL·LAT

Benvolguts expositors, col·laboradors i visitants,

degut a la situació actual referent a la pandèmia del Covid-19, valorant els possibles escenaris d’un futur incert i per raons de seguretat i sentit de responsabilitat, FIRA DE LLEIDA i l’organització de LLEIDA EXPO TREN, han pres la decisió de cancel·lar la celebració del saló prevista el 17 i 18 d’octubre de 2020.

Des d’aquest moment, treballem plegats per que la celebració de l’edició de LLEIDA EXPO TREN el proper any sigui tot un èxit, esperant que la situació pandèmica s’hagi resolt. Els convoquem doncs, el mes de març de 2021.

LLEIDA EXPO TREN
Organització

Activitats al Museu del Ferrocarril de Catalunya per al 4rt trimestre de 2020

El Museu del Ferrocarril de Catalunya canvia els horaris d’obertura a partir de la segona quinzena de setembre.

  • A partir del 15 de setembre i fins al 10 de gener es redueixen els dies d’obertura a divendres, dissabtes i diumenges en horari de 10.00 a 14.30h
  • Les tardes de dissabtes de 16.00 a 19.30 h. (setembre i octubre) i de 16.00 a 18.30 (novembre, desembre i gener)
  • El mes de desembre horaris especials: Dies 6, 7 i 8, obertura al matí
  • Tancat el 25, 26 i 27 de desembre (inclosos) i l’1, 2 i 3 de gener

En quan a les activitats, el Museu presenta com a novetat una visita que, amb el nom “La vida i aventures dels Fogoners”, es podrà fer tots els primers dissabtes de mes a les 17h. Està adreçada a adults i nens, amb berenar per a tots  i obsequi per als més petits. (3 d’octubre, 7 de novembre, 5 de desembre i 9 de gener).

A més, el Museu participarà en les propostes culturals anuals en les que ha anat formant part habitualment com les Jornades Europees de Patrimoni, la Fira de Novembre de Vilanova, la Setmana de la Ciència, i les pròpies del Museu, el Dia del Tren i els Premis anuals a la col·laboració.

Per a més informació, consulteu l’agenda d’activitats al web del Museu.

Nous furgons sèrie DV de Mabar

Mabar anuncia com a novetat a escala H0 els furgons sèrie DV 61000 de RENFE, ex-NORTE, amb sostre a dues aigües, en diferents versions i èpoques.

Per a més informació, podeu descarregar la nota de premsa.

Premi Talgo a la innovació tecnològica 2020-2021

En arriba informació del Premi Talgo a la innovació tecnològica que busca projectes que suposin avanços en el camp de la tecnologia ferroviaria i la mobilitat. S’han fusionat les convocatòries 2020 i 2021, amb el que el termini acaba el dia 1 de juny de 2021.

Per a més informació consulteu el seu web premiotalgoinnovacion.com.

Resultat del concurs de dibuixos infantils del grup Salvem l’Estació de Sant Feliu

La plataforma Salvem l’Estació de Sant Feliu de Llobregat va engegar per Sant Jordi  la 1a edició del concurs de Dibuix Infantil “Per Sant Jordi el tren no s’atura!” dirigit a infants de menys de 12 anys. El passat dilluns 1 de juny de 2020 es va fer el lliurament telemàtic de diplomes als nens i nenes que hi van participar.

Felicitem la Noa i la Eileen, en la categoria 6 fins a 9 anys, i el Daniel, l’Andreu i la Nora, en la categoria de 10 a 12 anys. Enhorabona a tots i totes!

El concurs forma part de les activitats que es duen a terme per reivindicar i posar en valor el patrimoni ferroviari i industrial de Sant Feliu, les quals representen els elements del ferrocarril i l’estació del tren construïda l’any 1854.

Des del passat 6 d’abril fins al 26 de maig s’ha celebrat el concurs de dibuix en què hi podien participar nens i nenes fins a 12 anys. En aquesta primera edició s’ha demanat als participants recrear la llegenda de Sant Jordi relacionada amb el ferrocarril.

Els participants han posat la nota de color i d’il·lusió durant el confinament per fer-nos arribar les seves creacions.

Podeu veure el vídeo amb els dibuixos seleccionats:

DEFENSAR EL PATRIMONI ÉS EDUCAR EN VALORS

Enhorabona a tots i totes! Andrés García Oñate, 11 anys Daniel Cobo Alcalá, 11 anys

 

Nora López Farres, 10 anys Eileen Solé Larby, 6 anys

 

Noa Sarrias Bruzos, 9 anys Accèssit – Fora de concurs