Notícias TMB
Arriben a Ucraïna 10 autobusos cedits per TMB per a projectes de cooperació social
Els autobusos que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) va cedir a la Fundació Convent de Santa Clara ja han arribat aquesta matinada a Ucraïna de la mà de l’ONG Conductors Solidaris de Catalunya. Els vehicles tenen com a destinació la ciutat de Khàrkiv, una zona especialment castigada pel conflicte bèl·lic.
Són 10 autobusos que ja han fet el seu recorregut durant més de 15 anys com a transport públic de Barcelona i la seva àrea metropolitana, però que encara poden tenir una segona vida donant suport a projectes humanitaris. Són vehicles de tipus estàndard, de 12 metres i amb capacitat per a unes 80 persones.
L’Alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha explicat que per a la ciutat “és un orgull per a la ciutat que TMB cedeixi aquests vehicles perquè facin funcions socials i humanitàries en països i llocs que ho necessiten”. Per la seva banda, la presidenta de TMB, Laia Bonet, ha destacat que aquestes donacions “responen al caràcter solidari i de vocació pública d’una empresa com TMB, que no només garanteix el dret a la mobilitat a Barcelona sinó que col·labora també amb projectes humanitaris, socials i culturals”.
Transport per a infants i joves
La funció dels autobusos que ara han arribat a Ucraïna serà garantir la mobilitat de les víctimes del conflicte, especialment en aquelles zones on les infraestructures han estat destruïdes. Aquests vehicles facilitaran el transport als infants i joves als centres educatius, permetran el desplaçament de persones que viuen en zones que pateixen atacs a altres territoris més segurs, el trasllat de ferits i també donaran suport al servei de transport de grans ciutats.
La petició de la Fundació Convent de Santa Clara respon a l’emergència causada per una guerra que a més de la destrucció, els morts i els ferits ha desplaçat milers de famílies i ha deixat moltes ciutats sense mitjans de transport adequats. Ara que els vehicles ja han arribat a Ucraïna, la Fundació treballarà en col·laboració amb la guàrdia de frontera per garantir també els mitjans per fer el manteniment d’aquests vehicles.
Aquesta donació és resultat de la convocatòria, el passat desembre, del primer concurs públic de projectes d’interès social i/o d’acció humanitària per a la cessió gratuïta il·limitada de determinats vehicles en desús propietat de Transports de Barcelona S. A.
Una vegada finalitzat el termini de presentació dels projectes i examinada la documentació, 4 van ser les entitats que s’ajustaven a les bases reguladores de la convocatòria: la Fundació del Convent de Santa Clara, l’Organització de Regions Unides ORU Fogar, l’Associació d’Amics del Poble Marroquí ITRAN i l’ONG Conductors Solidaris de Catalunya. En total s’han cedit 16 autobusos de TMB i 1 camió: 12 autobusos per a la Fundació Convent de Santa Clara, 2 autobusos per al departament de Dagana (Senegal), 2 autobusos per a la província de Midelt (Marroc) i un camió per a Conductors Solidaris de Catalunya per a la zona de València afectada per la Dana.
Transport públic a l’Estadi Olímpic Lluís Companys per al 19 d’abril (Barça – Celta de Vigo)
Amb motiu del partit de Lliga, que se celebra demà passat dissabte, 19 d’abril, entre el FC Barcelona i el RC Celta de Vigo a l’Estadi Olímpic Lluís Companys a les 16.15 hores, metro i autobusos de TMB seran les opcions més recomanables per desplaçar-se a la muntanya de Montjuïc, no només per aquest esdeveniment sinó també per a tots els partits següents a celebrar a aquest recinte de Montjuïc mentre durin les obres al Camp Nou.
L’operativa especial prevista és la següent:
- La xarxa de metro reforçarà el servei amb més personal d’atenció, seguretat i neteja a les estacions d’Espanya (L1 i L3), Poble Sec (L3) i Paral·lel (L2 i L3). Hi haurà més trens en circulació, en funció de l’horari del partit, a les línies 1 i 3, les més indicades per apropar-se a l’Estadi Olímpic, amb l’estació d’Espanya com a centre neuràlgic. Recordem que dissabte el metro funciona ininterrompudament durant tota la nit.
- S’habiliten dos serveis gratuïts d’autobusos llançadora per a les persones que tinguin entrada per assistir al partit, amb origen i final a la plaça d’Espanya, d’una banda, i a l’aparcament de Fira 2, de l’altra, que connectaran amb la zona de l’estadi. Aquests dos serveis especials de bus començaran dues hores abans de l’inici de l’esdeveniment esportiu i acabaran una hora i mitja després de la finalització. Els usuaris disposaran d’un total de 17 vehicles que sortiran en intervals d’entre 3 i 4 minuts.
- Una altra opció per apropar-se a la zona serà utilitzar el funicular de Montjuïc, que també es reforçarà i veurà incrementades les seves freqüències de pas durant les dues hores d’abans de l’inici del partit i durant les dues hores de després de l’acabament.
Cal destacar que també hi ha diverses línies regulars d’autobusos de TMB que apropen a la zona. Aproximen a l’Estadi Olímpic Lluís Companys les línies 13, 55, 125, 150; a la plaça d’Espanya arriben les línies D20, D40, H12, H16, V7, 13, 46, 65, 79, 91, 109, 150 i X2; al passeig de la Zona Franca: H16, V3, V5, 109 i 125.
Per a més informació, es pot consultar la secció avisos de servei del web de TMB.
El Punt Lila de l’estació de metro de Marina obrirà de manera continuada els caps de setmana fins al novembre del 2026
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i el Districte de Sant Martí segueixen avançant plegats en la lluita contra qualsevol mena de violència sexista o LGTBI-fòbica i han decidit estendre la presència del Punt Lila present a l’estació de Marina. La iniciativa, que ja va estar activa els caps de setmana entre l’agost i el desembre del 2024, s’ha tornat a prorrogar i estarà activa des d’aquest divendres 18 d’abril i fins al novembre del 2026. L’espai està destinat a informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin en espais públics i seguirà funcionant les nits de divendres i dissabte a l’accés del carrer Almogàvers de l’estació de Marina (L1).
La iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració amb el Districte de Sant Martí, que aporta els recursos necessaris per a la instal·lació, i se suma a les accions ja impulsades pel districte en el marc del Pla específic de mesures al Triangle Lúdic del Parc i la Llacuna del Poblenou.
La instal·lació funcionarà així en horari de 22:00h a 2:00h per als divendres, i de 23:30h a 3:30h per als dissabtes. El punt lila estarà atès per 2 professionals que estaran a la instal·lació fixa situada al passadís de l’accés Almogàvers, dintre del vestíbul de l’estació de Marina de la línia 1 del metro de Barcelona. Destaca el fet, a més, que l’estació de Marina disposa d’una sala privada ja condicionada per als casos d’assetjament o violència masclista que requereixin un tractament de caràcter previ per part del personal sanitari i/o policial en cas de necessitat.
La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha explicat que aquesta pròrroga del conveni “és una gran notícia que segueix reforçant la idea de fer del metro un espai encara més segur” i ha insistit en el fet que “seguirem sumant esforços per combatre les violències masclistes i LGTBI-fòbiques als nostres espais”
Tolerància zero
Des de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) seguim fomentant tota mena d'accions contra qualsevol manifestació de violència sexista o LGTBI-fòbica i per una tolerància zero amb la discriminació i l'assetjament al transport públic.
Aquesta iniciativa s’emmarca en les polítiques de responsabilitat social de TMB, un referent internacional en la lluita contra les agressions sexuals i la LGTBI-fòbia i que compta amb el reconeixement de la Unió Internacional del Transport (UITP), que ja va premiar TMB per aquesta qüestió.
TMB és pionera en protocols de prevenció, detecció i intervenció contra l’LGTBI-fòbia i contra l’assetjament sexual i per raó de gènere a les xarxes de metro i autobús. Protocols que han comptat amb la col·laboració d’entitats de l’àmbit de les dones i de l’espai LGTBI, com l’Observatori contra l’Homofòbia, a més del suport d’institucions com la Diputació de Barcelona, des de l’àrea Cohesió Social, Ciutadania i Benestar.
El metro de Nova York renova el mapa de la seva xarxa després de 45 anys
L'autoritat de transport metropolità de Nova York, l'MTA, ha presentat aquest mes d'abril un redisseny del mapa del seu sistema de metro, que s'ha renovat per primer cop després de 45 anys. El nou mapa manté els mateixos colors, però ara més brillants i simplifica la informació per als usuaris, presentant dades de viatge essencials de forma més llegible, clara i ordenada.
El nou disseny, realitzat pel departament de cartografia de la Metropolitan Transport Authority (MTA), és més esquemàtic, en forma de diagrama, presenta formes geomètriques netes que representen la ciutat i línies gràfiques gruixudes pintades amb els colors ja coneguts de cada línia de metro. El mapa té un fons blanc que contrasta amb el colorit de les línies, a més l'escriptura horitzontal i l'ús de punts negres fan que el mapa sigui més amigable i més fàcil de llegir per a persones amb baixa visió o discapacitat cognitiva.
En la presentació a la premsa, responsables de l'MTA van destacar la senzillesa del disseny, així com la seva accessibilitat per a ús digital: "Igual que molts sistemes de metro importants d'arreu del món, utilitza un estil esquemàtic, emprant línies rectes i atrevides, cosa que fa que sigui molt més fàcil de seguir i més adequat per als usuaris digitals".
L'MTA implementarà en les pròximes setmanes el nou disseny en format físic als centenars d'estacions que formen el sistema de transport, així com a l'interior dels trens. La versió digital ja es pot consultar a les pantalles digitals ubicades a les estacions i al web de l'MTA.
El metro de Nova York és un dels metros més antics del món, de fet es va inaugurar el 1904 (té 121 anys!) i per aquesta xarxa hi viatgen de mitjana 3,6 milions d'usuaris cada dia.
Aquest dissabte comencen les obres al tram entre La Pau i Badalona Pompeu Fabra de la línia 2 de metro
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) executarà a partir de demà dissabte 12 d’abril, coincidint amb el període de Setmana Santa, obres de millora de l’estructura a la línia 2 de metro que obligaran a deixar sense servei el tram comprés entre La Pau i Badalona Pompeu Fabra. Per tant, des de demà i fins al Dilluns de Pasqua, 21 d’abril, els usuaris d’aquest tram hauran de buscar itineraris alternatius que trobaran en la mateixa xarxa de metro i en el servei especial d’autobús llançadora habilitat per TMB i que cobrirà el tram afectat. La resta de la línia 2, entre La Pau i Paral·lel, seguirà funcionant amb normalitat.
Les obres en aquest tram formen part d’una actuació necessària a les plataformes de via de les estacions d’Artigues / Sant Adrià i Pep Ventura. Un cop efectuats els treballs, es reduiran les incidències en aquest tram i millorarà el servei. El pressupost d’aquests treballs és d'1,7 milions d’euros i les feines estan executades per TMB.
Millora de l’accessibilitat a Clot L1
A la línia 1 de metro, aquest cap de setmana del 12 i 13 d’abril, quedarà fora de servei el tram comprés entre les estacions de La Sagrera i Glòries per la instal·lació dels ascensors que comunicaran vestíbul-andana, actuació que forma part del projecte de la millora d’accessibilitat de l’estació del Clot. Els usuaris també trobaran en la mateixa xarxa de metro i en el servei especial d’autobús llançadora habilitat per TMB, alternatives al tram fora de servei.
Aquesta afectació a L1 s’emmarca en les obres que el Departament de Territori, Habitatge i Transició ecològica de la Generalitat va iniciar el gener de 2024 amb l’objectiu d’adaptar aquest intercanviador a les persones amb mobilitat reduïda i afavorir l’ús del transport públic. Les obres, un cop finalitzades en la seva totalitat, deixaran un intercanviador amb accés per a persones amb mobilitat reduïda des del carrer, el vestíbul i andanes de l’L1, així com la correspondència amb les altres línies. L’obra comporta una inversió de 7,1 M d’euros, finançats en part amb fons NextGenerationEU del pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la UE.
El metro, l’alternativa prioritària
Durant ambdós talls del servei, la xarxa de metro es presenta com l’alternativa de mobilitat més eficient. Pel que fa al a la línia 2, a la mateixa estació de La Pau es pot enllaçar amb la línia 4 i l’estació de Besós, des d’on hi ha possibilitat d’enllaçar amb el TRAM que arriba a Sant Roc i Gorg. A Gorg també existeix la possibilitat d’accedir a l'L10 Nord mentre que la línia regular de bus H10 enllaça aquesta zona amb l’estació de La Pau.
ImatgeA la línia 1, l’estació de La Sagrera compta amb enllaços amb l’L5, L9 Nord i L10 Nord mentre que a Clot hi ha l’enllaç amb l’L2. Al voltant de l’estació de Clot també existeix la possibilitat de desplaçar-se amb les línies convencionals de bus H10, V25, 33, 34, 62 i 192, mentre que a La Sagrera també hi circulen les línies H8, V27, V29, 62, 96, 126 i 191.
Imatge
Servei llançadora
Com a complement a la xarxa de metro i els autobusos regulars, TMB posarà en funcionament un servei de llançadora per a tots dos talls. Aquest servei especial, que tindrà el mateix horari del metro, cobrirà el trajecte entre Badalona Pompeu Fabra i La Pau amb parada a les estacions intermèdies i hi tindran prioritat les persones amb mobilitat reduïda. Les darreres sortides des de Badalona Pompeu Fabra seran a les 23:29 per als feiners, diumenges i festius, i a la 1.29 per a la nit de divendres i vigílies de festius.
Imatge
Pel que fa al tall de l’L1, també hi haurà disponible un servei especial de Bus que cobrirà el tram afectat amb les mateixes parades del metro. Per tal de garantir l’enllaç bus - metro, el diumenge el bus especial tindrà la darrera sortida de Glòries a les 00.33 i de La Sagrera a les 00.18.
ImatgeCampanya de comunicació intensiva
A la línia 2, TMB ha desplegat ja una campanya informativa de senyalització amb presència d’informadors des del passat 5 d’abril i fins al proper 16 d’abril a les estacions afectades pel tall i a altres punts del traçat amb alta afluència de passatgers com Paral·lel, Universitat i Sagrada Família. Per la seva banda, a la línia 1, els informadors han estat presents a les estacions afectades des del 5 d’abril i hi seran fins al 13 d’abril, amb un reforç extra a l’estació de Fabra i Puig, tant al seu accés a l’avinguda Meridiana com a l’enllaç amb l’estació de Rodalies. La finalitat ha estat explicar a les persones usuàries les afectacions al servei, tot i que la informació també es troba als espais informatius del web de TMB. Precisament al web es detallen exhaustivament els plans alternatius de transport preparats per fer front als talls per obres que s’estan executant a la xarxa de metro.
Pel que fa als canals digitals, el planificador de viatge Vull Anar permet fer consultes per a les dates dels talls de l’L1 i l’L2 des d’uns dies abans. Aquesta eina, disponible tant al web de TMB com a TMB App, facilita les millors alternatives per fer el trajecte habitual afectat per aquestes suspensions del servei. A més, es fa difusió de la campanya informativa a través de la megafonia, les pantalles d’informació de metro i bus, el web corporatiu, TMB App i les xarxes socials de TMB. També s’informa amb cartelleria i senyalització estàtica a les estacions afectades i als enllaços, i els punts on s’habilitaran els busos especials substitutoris.
Un campionat virtual de tenis porta l’emoció del Barcelona Open Banc Sabadell - 72è Trofeu Conde de Godó al metro
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) en col·laboració amb Barcelona Open Banc Sabadell - 72è Trofeu Conde de Godó han ofert aquest matí una exhibició esportiva en un escenari inèdit: un campionat virtual de tenis al metro.
TMB i el Trofeu Conde de Godó s’han aliat per desenvolupar una acció participativa amb efecte sorpresa al suburbà. TMB es vincula així a un esdeveniment de ciutat, referent del món esportiu i tenístic que acull anualment la Ciutat Comtal, i ho fa amb una acció participativa, amb la col·laboració d’usuaris prescriptors del transport públic, com són els membres del club JoTMBé.
El vestíbul de la cèntrica estació d’Universitat de la línia 2 s’ha convertit per unes hores en una pista de tenis. Allà dotze participants, guanyadors d’un sorteig realitzat al club d’usuaris i usuàries dels transports de TMB, el JoTMBé (on van participar un total de 2.298 persones), han jugat un partit de tenis virtual en un escenari que simulava una pista del Godó, en horari d’11 a 13 hores. Tots els participants han rebut una entrada doble per al torneig. El partit ha estat dinamitzat pel popular humorista Txabi Franquesa que ha animat els participants mentre jugaven i també ha engrescat els usuaris i usuàries que passaven per l’estació per aturar-se uns minuts i gaudir de les jugades.
En finalitzar el campionat, el reconegut extenista alacantí, David Ferrer, ha aparegut per sorpresa per felicitar els participants i fer entrega al guanyador d’una entrada doble per a la final del Barcelona Open Banc Sabadell 2025 que es jugarà diumenge 20 d’abril. Ferrer és l’actual director del Torneig Conde de Godó i capità de l’equip espanyol de la Copa Davis.
El Barcelona Open Banc Sabadell - 72è Trofeu Conde de Godó, que forma part del torneig ATP 500, tindrà lloc del 12 al 20 d’abril al Reial Club de Tennis de Barcelona i reunirà grans figures del tenis mundial com Carlos Alcaraz, Stefanos Tsitsipas i Casper Ruud, entre molts d’altres. El Trofeu Conde de Godó es va disputar per primera vegada el 1953 i des d’aleshores la història del trofeu, donat pel Conde de Godó, propietari i amfitrió del torneig, ha estat unit a la del Reial Club de Tennis Barcelona 1899.
La línia V19 reforçarà dos trams els caps de setmana per millorar el servei als entorns del Park Güell i la zona marítima
A partir del proper dissabte, 12 d’abril, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) reforçarà dos trams de la línia V19 (Barceloneta – Pl. Alfonso Comín) els caps de setmana i festius per millorar-ne el servei. Aquests reforços es composen de fins a 8 vehicles més i s’afegeixen a l’oferta regular existent que es modula en funció de la demanda. La mesura permetrà millorar la freqüència de pas en els trams reforçats i evitarà l’acumulació de passatge en tota la línia.
Reforç V19 Nord
El reforç del primer tram serà entre les parades de Praga – Rda. Guinardó (Metro Alfons X) i av. República Argentina (Metro Vallcarca) amb 4 autobusos de tipus estàndard amb una capacitat de 80 passatgers per vehicle. Aquest reforç funcionarà entre les 10 i les 18 hores.
Reforç V19 Sud
El segon tram que es reforça és entre les parades de Pg. de Sant Joan – Còrsega (Metro Verdaguer) i Pl. Rosa dels Vents (zona Barceloneta) i es farà amb 4 vehicles articulats, amb una capacitat de 120 passatgers per unitat. Aquest segon reforç funcionarà entre les 10 i les 21 hores.
La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha valorat aquesta mesura de manera molt positiva ja que és tracta “d’una nova iniciativa per millorar la mobilitat al voltant del Park Güell, un dels espais més concorreguts de la ciutat, i també regular la demanda que es genera els caps de setmana entre la zona del Pg. de Sant Joan i la zona marítima”.
Durant els primers dies hi haurà informadors i senyalització a les parades afectades. En un tipus de reforç com aquest es recomana als usuaris fixar-se en el frontal del bus per assegurar-se que va al terminal que desitja.
La línia V19 va transportar el 2024 més de 6 milions de persones, un 10% més que durant l’any 2023. Aquesta línia registra una mitjana de més de 19.000 validacions en dies laborables, 14.000 validacions en dissabtes i 12.000 en festius.
TMB i Ferrocarrils participaran conjuntament a la cimera de la UITP a Hamburg
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) participaran conjuntament a l’edició 2025 de la cimera que organitza la Unió Internacional del Transport Públic (UITP) que se celebrarà del 15 al 18 de juny a Hamburg (Alemanya). D’aquesta manera, els dos operadors compartiran estand sota el lema ‘We move Barcelona. We move Catalonia’ i mostraran els projectes i avenços de les dues companyies per impulsar la mobilitat sostenible.
Aquest matí, a l’Espai Provença de Ferrocarrils, el conseller delegat de TMB, Xavier Flores García i el president de FGC, Carles Ruiz Novella, han signat un conveni de col·laboració per a la seva participació conjunta.
El conseller delegat de TMB, Xavier Flores, ha recordat que “TMB és referent internacional en mobilitat sostenible per la seva peculiaritat de gestionar la xarxa de metro i la de bus, que representen gairebé el 60% dels viatges que es fan en transport públic a la ciutat de Barcelona”. Flores ha afegit que “anar a la cimera de la UITP amb FGC permetrà explicar la potència i la complementarietat de les xarxes de totes dues empreses”.
El president de FGC, Carles Ruiz, ha destacat que “Ferrocarrils és un dels principals actors del sistema de transport públic de Catalunya, amb 16 línies de ferrocarril, 3 trens turístics, 2 trens cremallera i 4 funiculars, i un servei centrat en la qualitat i l’excel·lència, amb una puntualitat superior al 99%”. Ruiz ha assegurat que “sumar esforços amb TMB a Hamburg servirà per posar en valor el potencial i els atractius del transport públic i de la mobilitat sostenible per millorar la qualitat de vida a les ciutats i a la vegada explicar la mobilitat de Barcelona i Catalunya al món”.
L’UITP Summit és l’esdeveniment internacional més important sobre transport públic i acull al voltant de 10.000 professionals del sector incloent operadors, autoritats, proveïdors industrials.
TMB i FGC, juntament amb Renfe, van coorganitzar, com a partners locals de la UITP, l’última edició del congrés, l’any 2023, on van evidenciar la voluntat de situar Barcelona i Catalunya com a referents globals en promoció del transport públic i en mobilitat sostenible. La 64 edició de la cimera de la UITP, sota el lema ‘Bright Light of the City’, va ser el punt de trobada mundial en l’àmbit de la mobilitat urbana i va comptar amb representants de 110 països que van compartir les últimes innovacions, les noves tecnologies i projectes amb visió de futur convertint Barcelona en la capital mundial del transport públic durant els quatre dies d’activitat.
El concurs de relats de TMB supera els 1.600 participants en una edició especial dedicada al Centenari de metro
El metro de Barcelona ha centrat la 18a edició del Concurs de Relats Curts de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que ha registrat 1.628 relats participants, cosa que suposa un creixement del 65% respecte a l’edició anterior. La biblioteca Jaume Fuster ubicada al barri de Gràcia de Barcelona ha acollit l’acte de lliurament de premis als guanyadors i guanyadores de les quatre categories del concurs (Relat Lliure, TuitRelat, InstaRelat i Relat Escolar) han tingut com a fil conductor el metro i els seus 100 anys d’història. De totes elles, la secció que més ha crescut és la de Relat Escolar, que s’ha consolidat amb unes grans xifres de participació respecte de la passada edició entre les dues franges d’edat (de 8 a 12 anys, el creixement és del 300% i de 13 a 17 anys, l’increment és del 125%).
Enguany, el jurat del concurs encarregat de triar els relats finalistes de les diferents categories està presidit per Xavier Flores, conseller delegat de TMB, juntament amb Mònica Peinado, directora de Comunicació i Relacions Institucionals de TMB; Mònica Boix, bibliotecària de la biblioteca Francesc Candel; Franco Chiaravallotti, professor de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, i Carme Gibert, responsable de projectes culturals de la Fundació TMB. El jurat ha tingut en compte la qualitat narrativa, l’originalitat del relat així com l’adequació dels textos a la temàtica del centenari del Metro de Barcelona.
El conseller delegat de TMB i president del jurat, Xavier Flores, ha destacat “el gran increment de participació en totes les categories del concurs, però especialment en la secció escolar, cosa que denota que el Concurs de Relats Curts de TMB és un incentiu pels infants i joves a què s’engresquin a escriure i a deixar volar la imaginació”. Flores també va ressaltar l’alta qualitat narrativa dels relats enviats. “El veterà certamen és una aposta ja consolidada de TMB per apropar la cultura i la literatura als usuaris i usuàries i fomentar la participació i enriquir la seva experiència de viatge en transport públic”.
Els usuaris han pogut participar en quatre categories: Relat lliure, TuitRelat, InstaRelat i Relat Escolar. Tots els premiats estan esmentats amb el seu àlies o perfil de participació.
- El guanyador de la categoria Relat lliure és Jaadma amb El silenci sota terra
- El segon premi del Relat lliure és per a Mandarina amb El metro de les ànimes
- La menció especial del Relat lliure per a Coronel Geroni amb Propera estació: Lord Byron
- El guanyador de la categoria TuitRelat és Arespitiua amb El metro va cosint...
- El guanyador de la categoria InstaRelat és Alexandru Cohal amb Espejito, espejito
- Els guardonats de la secció Relat Escolar han estat els següents:
- Categoria de 8 a 12 anys: primer premi per al relat L’oblit que devora el món de Johns. El segon premi és per al relat El metro del futur de Mirfoc.
- Categoria de 13 a 17 anys: primer premi per al relat Fugisser de Baladista. El segon premi és per al relat Contrastos, de Cinta2011.
L’escola amb més participacions ha estat la Institució Igualada amb 81 relats participants. En segona posició ha quedat el centre Fert Batxillerat de Barcelona. El premi per al professor més motivador ha anat a parar a mans del mestre Pedro José Fernández, de la Institució Igualada.
A més, el relat escollit com a guanyador de la categoria d’empleats de TMB ha estat Destins creuats, d’Origami.
El concurs es fa amb la col·laboració de Vueling, Biblioteques de Barcelona, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i Samsung. Entre tots els relats finalistes, el jurat ha anunciat els guanyadors per a cada categoria amb els seus corresponents premis.
- un viatge a Londres (vol gentilesa de Vueling) per al guanyador/a del Relat Lliure
- un viatge a París (vol gentilesa de Vueling) per al guanyador/a del Relat Treballador
- un viatge a Lisboa (vol gentilesa de Vueling) per al professor que més encoratgi els seus alumnes a participar en el concurs
- dues tauletes amb llapis d’escriptura (gentilesa de Samsung), per als dos premiats de Relat Escolar
- uns cascos sense fils i un estabilitzador per al mòbil per als millors TuitRelat i InstaRelat
- un llibre electrònic Kindle
- inscripcions a cursos d’escriptura de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès
- vídeocurs de 20 hores de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès
- tallers d'escriptura i cursos virtuals exprés de narrativa de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès
Empleats i empleades de TMB, models per un dia gràcies al Centenari de Metro
Fa uns mesos, una crida interna a tot el personal de TMB per participar en un càsting de models per a la campanya publicitària del centenari de Metro va aconseguir que es presentessin un total de 133 empleats i empleades, ara, quatre d'aquests són els models que protagonitzen la nova fase de la publicitat dels 100 anys del Metro.
Són en Carlos, mecànic; la Salud, TOLA (agent de línies automàtiques); en Sergi, agent de Punt TMB i l'Eva, agent d'atenció al client a l'L3; tots quatre apareixen als diferents elements online i offline de la campanya de publicitat del Centenari de Metro i es podrà veure en diferents suports de les xarxes de transport de TMB, als canals i a les xarxes socials corporatives i altres suports de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana.
Els treballadors i treballadores, per parelles, es mostren somrients i posen, una parella als tallers de ZAL de les línies automàtiques de metro a la Zona Franca i l'altra parella al vestíbul de l'estació de Sagrada Família de la línia 5, acompanyats del lema de la campanya: Sent el Metro. Sent la vocació de servei.
El centenari de Metro és un dels esdeveniments més importants de la ciutat de Barcelona. Enguany, el Metro celebra els seus cent anys d’història gràcies a la feina de tot el personal de TMB al llarg del temps, i per això tots els treballadors i treballadores també són els i les grans protagonistes. La resta de personal presentat al càsting no apareix en aquesta acció però participarà igualment en altres iniciatives de la campanya dels cent anys de Metro.
Transport públic a l’Estadi Olímpic Lluís Companys per al 9 d’abril (Barça – Borussia Dortmund)
Amb motiu del pròxim partit de quarts de final de la Lliga de Campions, que se celebra demà, dimecres 9 d’abril, entre el FC Barcelona i el Borussia de Dortmund a l’Estadi Olímpic Lluís Companys a les 21 hores, metro i autobusos de TMB seran les opcions més recomanables per desplaçar-se per la muntanya de Montjuïc, no només per aquest esdeveniment sinó també per a tots els partits següents a celebrar a aquest recinte de Montjuïc mentre durin les obres al Camp Nou.
L’operativa especial prevista és la següent:
- La xarxa de metro reforçarà el servei amb més personal d’atenció, seguretat i neteja a les estacions d’Espanya (L1 i L3), Poble Sec (L3) i Paral·lel (L2 i L3). Hi haurà més trens en circulació, en funció de l’horari del partit, a les línies 1 i 3, les més indicades per apropar-se a l’Estadi Olímpic, amb l’estació d’Espanya com a centre neuràlgic. Recordem que dimecres el metro funciona fins a les 12 de la nit.
- S’habiliten dos serveis gratuïts d’autobusos llançadora per a les persones que tinguin entrada per assistir al partit, amb origen i final a la plaça d’Espanya, d’una banda, i a l’aparcament de Fira 2, de l’altra, que connectaran amb la zona de l’estadi. Aquests dos serveis especials de bus començaran dues hores abans de l’inici de l’esdeveniment esportiu i acabaran una hora i mitja després de la finalització. Els usuaris disposaran d’un total de 17 vehicles que sortiran en intervals d’entre 3 i 4 minuts.
- Una altra opció per apropar-se a la zona serà utilitzar el funicular de Montjuïc, que també es reforçarà i veurà incrementades les seves freqüències de pas durant les dues hores d’abans de l’inici del partit i durant les dues hores de després de l’acabament.
Cal recordar que també hi ha diverses línies regulars d’autobusos de TMB que apropen a la zona. Aproximen a l’Estadi Olímpic Lluís Companys les línies 13, 55, 125, 150; a la plaça d’Espanya arriben les línies D20, D40, H12, H16, V7, 13, 23, 46, 52, 65, 79, 91, 109, 150 i X2; al passeig de la Zona Franca: H16, V3, V5, 109 i 125.
Per a més informació, es pot consultar la secció avisos de servei del web de TMB.
Tessalònica posa en marxa el segon sistema de metro subterrani de Grècia
Des de finals de 2024 els ciutadans i visitants de la segona ciutat més poblada de Grècia, Tessalònica, ja disposen d’un servei de metro operatiu. El nou sistema de transport subterrani és també el segon que es posa en marxa al país, després del que ja funciona a la seva capital, Atenes. En el cas de Tessalònica, la gestió de la infraestructura va ser atorgada al conglomerat format per l’ATM de Milà i la consultora francesa d’enginyeria, EGIS.
El metro de Tessalònica està completament automatitzat i en aquesta primera fase ja oberta al públic compta amb 1 línia i 13 estacions repartides al llarg dels seus 9,6 quilòmetres. El traçat neix al vessant nord-oest de la ciutat, al costat de l’edifici de l’Organització de Ferrocarrils Hel·lènics. La línia travessa les zones principals de la ciutat, passant per sota dels principals punts clau i enllaçant amb la zona sud-est de la mateixa gràcies a l’estació de “Nea Elvetia”. Hi ha prevista una ampliació d’aquest traçat, que prolongarà el recorregut amb 5 estacions més i 4,6 quilòmetres de vies. Aquesta prolongació preveu estar llesta al segon semestre de 2025 i estendrà la línia 1 fins a la zona de Kalamaria, al sud de Tessalònica.
Totalment accessible
La nova infraestructura s’ha dissenyat pensant en l’accessibilitat i disposa d’escales mecàniques, ascensors i un accés adaptat als trens a totes les seves estacions. També compta amb un ampli sistema de videovigilància a tota la xarxa i completa l’estructura amb una tecnologia de primer nivell.
El metro de Tessalònica disposa de la cotxera principal a la zona de Pylea, des d’on a banda d’emmagatzemar el material rodant, s’hi fan les tasques de manteniment i reparacions. El centre de control d'operacions també es troba en aquest mateix dipòsit, que actua a tots els efectes com a "cervell" de la xarxa.
Els 18 trens que per ara formen part de la línia 1 (32 quan es posi en marxa el nou tram) han estat acoblats a la fàbrica d’Hitachi Rail a Itàlia. Estan formats per 4 vagons amb una longitud d’uns 51 metres i tenen capacitat per 450 passatgers. Cal tenir en compte que la mateixa Hitachi Rail ha estat l’encarregada d’implementar també el sistema de control dels combois basat en comunicacions (CBTC), que permet l’automatització completa del sistema.
Imatge
Un repte arqueològic
La finalització de la línia 1 del metro de Tessalònica ha estat subjecta a les nombroses troballes arqueològiques que han aparegut durant les prospeccions. Inicialment concebut el 1986, la fase de construcció va iniciar-se el 2003 destapant milers de tresors de gran valor històric. Tot i que el projecte va estar a punt d’abandonar-se el 2013, el 2015 es va arribar a un acord per fer els túnels a una major profunditat, preservant així alguns dels descobriments. Així, el metro passa al costat d’antigues vies de drenatge, canals d’abastiment d’aigua o mosaics que recorden la mil·lenària història d’aquest enclavament portuari. Moltes de les fins a 300.000 restes arqueològiques, s’exposen a diverses estacions de la línia 1 oferint un impactant contrast entre el patrimoni històric i les infraestructures més modernes.
ImatgeLa xarxa de bus i metro de TMB registra el mes de març amb més viatges de la història amb gairebé 63 milions
El conjunt de les xarxes de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han registrat el millor mes de març de la història. El metro i els autobusos han sumat en conjunt un total de 62,9 milions de validacions durant el mes de març de l’any 2025.
Per separat, tant metro com bus, també han sumat unes molt bones xifres i ha estat rècord en un mes de març en ambdós casos. A metro, aquest mes de març les validacions han assolit la xifra dels 43,6 milions mentre que a bus s’han registrat 19,3 milions de passatgers.
La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha post en valor “la tasca dels i les professionals de TMB que mes a mes segueixen donant un servei eficient a un nombre de passatgers cada vegada més elevat” i ha celebrat les xifres rècord, ja que “mostren la confiança de la ciutadania en les xarxes de transport públic de TMB i ens posicionen, un cop més, com a referent en mobilitat sostenible”. Bonet ha recordat que “per seguir creixent i oferint un bon servei de transport públic a la ciutadania cal també seguir invertint per part de totes les administracions”.
2024, any de rècords a metro i bus
L’any 2024 la xarxa de bus va trencar tots els rècords sumant més de 215 milions de validacions i creixent gairebé un 2% respecte al 2019, que va tancar amb 211 milions de validacions. A més, la xarxa de bus va superar altres registres durant el 2024 com les del mes l’octubre que es va tancar amb 20,6 milions de validacions, el millor mes de la història de la xarxa. Aquest mes, també es va registrar el dia amb més validacions de la història de bus, que va ser el 9 d’octubre amb 836.295 viatgers.
Pel que fa a la xarxa de metro, el 2024 també va ser històric, ja que va tancar l’any amb gairebé 469 milions de validacions, i això suposa un 6,5% més que els 440 milions de viatgers registrats el 2023. El mes d’octubre també va suposar un rècord pel suburbà registrant 44,4 milions de validacions i superant l’altre millor registre que s’havia donat al maig del mateix 2024 amb 43,2 milions de validacions. La diada de Sant Jordi, a més de convertir-se en el dia laborable amb més passatge de la història de TMB, també va ser amb un total d’1,8 milions de viatgers la jornada amb més validacions de la xarxa de metro.
Coneix les històries finalistes del 18è Concurs de Relats Curts de TMB
El metro i el seu centenari han servit enguany com a font d'inspiració única per a les microhistòries que han participat en el 18è Concurs de Relats Curts de TMB. El certamen està arribant a la seva fase final, amb l'anunci dels relats finalistes de les categories Relat Lliure i Relat Escolar al web oficial. A les nostres xarxes socials X i Instagram anunciarem aviat també els finalistes d'InstaRelat i TuitRelat.
La present edició del Concurs de Relats Curts de TMB ha estat un èxit, sobretot pel que fa al nombre de participacions que han enviat usuaris i usuàries, amb 1.628 relats presentats, sumant totes les categories, cosa que representa gairebé un 65% més de participacions respecte de la passada edició. Els organitzadors també destaquen l'alta qualitat dels escrits.
Així, els 10 relats lliures finalistes d'enguany són:
· El tren del temps
· Sota la pell de Barcelona
· El passatger del temps
· Simfonia en L5 major
· Revelació
· El metro de les ànimes
· La boca oberta
· El passadís oblidat
· El silenci sota terra
· El reflex del temps
Els títols dels 10 relats escolars finalistes de l'edició número 18 del concurs són:
- Categoria de 8 a 12 anys
· Billete heredado
· El jovent d'avui en dia
· El metro del futur
· L'oblit que devora el món
· Un metro del temps
- Categoria de 13 a 17 anys
· André
· Observando
· Contrastos
· Fugisser
· El passatge sense ombra
Tots els relats lliures, finalistes i participants, es poden llegir i rellegir complets a la secció corresponent del web del concurs i els relats escolars, també al següent enllaç. El pròxim 9 d'abril coneixerem els guanyadors i guanyadores de totes les categories: Enguany, els col·laboradors del concurs són l'Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, el consorci Biblioteques de Barcelona, la Diputació de Barcelona, Samsung i Vueling.
Prova pilot amb un piano per quedar-se de forma fixa al metro i apropar la música als usuaris
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), a través de la seva Fundació, ha col·laborat un any més amb el prestigiós Concurs Internacional de piano Maria Canals, que s'ha celebrat del 23 de març al 3 d’abril. Enguany, l'estació de Diagonal (L5) ha acollit dos pianos i l’exposició Maria Canals, un Concurs amb ànima.
Des de fa unes setmanes, a banda i banda de l'Espai Mercè Sala situat al vestíbul de l’estació de Diagonal (L5) s'han col·locat dos pianos. Un és un piano de mitja cua, com el que s’ha instal·lat altres anys, que ha estat durant 15 dies a disposició de la ciutadania i també de corals i escoles de música, que han ofert una trentena de concerts per fer més agradable el viatge dels usuaris i usuàries. El segon és un piano de paret que s’ha instal·lat amb la vocació que s’hi quedi de manera permanent.
Prova pilot d’un piano permanent al metro
Aprofitant el 70 aniversari del certamen i la celebració del Centenari de Metro, el Concurs Internacional de piano Maria Canals ha volgut redoblar la proposta de l’OFF Concurs, el programa educatiu, divulgatiu i social de l’associació, i ha instal·lat un segon piano al metro. Es tracta en aquest cas d’un piano de paret que s’instal·la amb la voluntat que s’hi quedi permanentment.
De moment, es farà una prova pilot de tres mesos d’aquesta iniciativa que vol acostar la música a tots els usuaris i usuàries i millorar l’experiència de viatge. El piano s’ha instal·lat a l’estació de metro de Diagonal L5 i convida els passatgers a acceptar el repte d’asseure’s i fer sonar les seves tecles. Si la iniciativa s’avalua com a positiva, la previsió és que el piano de paret es quedi de forma permanent a la xarxa per tal que tothom qui ho vulgui, el pugui tocar.
Transport públic a l’Estadi Olímpic Lluís Companys per al 5 d’abril (Barça – Betis)
Amb motiu del partit de Lliga, que se celebra demà dissabte, 5 d’abril, entre el FC Barcelona i el Betis a l’Estadi Olímpic Lluís Companys a les 21 hores, metro i autobusos de TMB seran les opcions més recomanables per desplaçar-se a la muntanya de Montjuïc, no només per aquest esdeveniment sinó també per a tots els partits següents a celebrar a aquest recinte de Montjuïc mentre durin les obres al Camp Nou.
L’operativa especial prevista és la següent:
- La xarxa de metro reforçarà el servei amb més personal d’atenció, seguretat i neteja a les estacions d’Espanya (L1 i L3), Poble Sec (L3) i Paral·lel (L2 i L3). Hi haurà més trens en circulació, en funció de l’horari del partit, a les línies 1 i 3, les més indicades per apropar-se a l’Estadi Olímpic, amb l’estació d’Espanya com a centre neuràlgic. Recordem que dissabte el metro funciona ininterrompudament durant tota la nit.
- S’habiliten dos serveis gratuïts d’autobusos llançadora per a les persones que tinguin entrada per assistir al partit, amb origen i final a la plaça d’Espanya, d’una banda, i a l’aparcament de Fira 2, de l’altra, que connectaran amb la zona de l’estadi. Aquests dos serveis especials de bus començaran dues hores abans de l’inici de l’esdeveniment esportiu i acabaran una hora i mitja després de la finalització. Els usuaris disposaran d’un total de 17 vehicles que sortiran en intervals d’entre 3 i 4 minuts.
- Una altra opció per apropar-se a la zona serà utilitzar el funicular de Montjuïc, que també es reforçarà i veurà incrementades les seves freqüències de pas durant les dues hores d’abans de l’inici del partit i durant les dues hores de després de l’acabament.
Cal destacar que també hi ha diverses línies regulars d’autobusos de TMB que apropen a la zona. Aproximen a l’Estadi Olímpic Lluís Companys les línies 13, 55, 125, 150; a la plaça d’Espanya arriben les línies D20, D40, H12, H16, V7, 13, 46, 65, 79, 91, 109, 150 i X2; al passeig de la Zona Franca: H16, V3, V5, 109 i 125.
Per a més informació, es pot consultar la secció avisos de servei del web de TMB.
Les xifres de rècord que van moure les xarxes de transport de TMB durant el 2024
El document Dades Bàsiques 2025, que recull les principals xifres de TMB al tancament del passat exercici, ja està disponible a la pàgina web corporativa. L’augment de les validacions és un dels aspectes més destacats d’aquesta foto actual de l'empresa, feta a partir de les xifres de la plantilla, les dimensions i el material mòbil de les diferents xarxes —regulars o de transports d'oci—, les tarifes en vigor i les magnituds d’oferta i demanda del servei, entre d’altres.
Els números acrediten xifres rècord de demanda per segon any consecutiu. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha superat aquest 2024 el rècord històric de validacions en un any, arribant als 684 milions de viatges registrats. Aquesta xifra suposa un augment del 6% respecte al 2023, que era fins ara l’any amb més validacions.
A més, 2024 també ha trencat, per primer cop des de 2019, el rècord anual a la xarxa de bus, que en aquest període ha sumat 215 milions de validacions, gairebé un 2% per sobre dels 211 milions de viatges registrats aquell any. Si ho comparem amb el 2023, l’any que acabem de tancar també ha tingut un 6% més de passatge. Metro també ha tancat el 2024 amb rècord de viatgers: la xarxa ha registrat prop de 469 milions de validacions i ens ha deixat altres xifres històriques com la de la Diada de Sant Jordi, que amb 2,5 milions de validacions, s’ha convertit en la jornada amb més passatge.
Podeu consultar el document amb totes les dades al web corporatiu o al perfil de SlideShare.
Imatge
La posada en marxa de dos nous ascensors fan de l’estació Espanya (L3) un espai accessible
Les andanes de l’estació Espanya (L3) de metro ja disposen de dos nous ascensors que connecten cadascuna de les vies amb el vestíbul intermedi. Aquesta obra, executada pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, fa que ara l’estació disposi ja de tots els elements que la converteixen en un espai totalment accessible. La nova infraestructura permet així les persones usuàries apropar-se amb els elevadors fins a la mateixa andana i accedir als combois salvant els trams d’escales mecàniques en cas de necessitat.
Els treballs, que s’han fet durant els darrers 4 anys, han permès també modificar altres espais de l’estació com a elements dels passadissos o feines en els pous de ventilació. Tot un conjunt de mesures que han permès adequar-la als estàndards d’accessibilitat universal.
En concret, les principals actuacions que s’han executat són:
Estació L1
• Instal·lació d’un ascensor d’accés carrer - vestíbul, en la confluència de la plaça amb l’inici del carrer de Tarragona
• Construcció d’un nou vestíbul per encabir un ascensor directe a l’andana sentit Hospital de Bellvitge
• Remodelació de l’antiga passera de canvi d’andana per una de nova i instal·lació de dos nous ascensors a l’extrem de les andanes.
• Aquestes actuacions han comportat una redistribució i una nova configuració de diversos espais de serveis tècnics i instal·lacions.
Estació L3
• Ampliació del vestíbul i instal·lació de dos nous ascensors: un del carrer (a l’avinguda del Paral·lel costat nord) a vestíbul i un de vestíbul a passadís de connexió amb l’L1
• Implantació de dos ascensors per a connectar el nivell de vestíbul intermedi (nivell coincident amb el del passadís de connexió amb l’L1) amb les andanes
Passadís de connexió L1-L3
• Adaptació del passadís entre les dues estacions de metro amb la supressió dels esglaons existents a ambdós extrems i la seva substitució per un sistema de rampes.
Adaptació de la xarxa de metro
L’obra que ara ha finalitzat suposa completar l’adaptació de tota la línia 3, la primera de les línies històriques que esdevé completament accessible. Les línies L2, L9/L10 i L11, ja són accessibles des de la seva construcció. La xarxa de metro compta amb 155 estacions d’un total de 163 que estan adaptades, el 95%, i el Departament està treballant per assolir-ne el 100%.
Estan en execució les obres d’adaptació de les estacions de Ciutadella I Vila Olímpica (L4), de Clot (L1) i de la primera fase de l’adaptació de l’intercanviador de Verdaguer (corresponent a L4). A més, està treballant en els projectes per adaptar les estacions que resten: Verdaguer L5, plaça de Sants (L1 i L5) i Urquinaona (L1 i L4).
Paral·lelament, també estan en marxa un conjunt d’obres per a millorar l’accessibilitat en estacions ja adaptades, com Sants Estació (itineraris entre l’L5 i tren), passeig de Gràcia (connexions entre l’L3 i L4), la Pau (L4) i Catalunya (itineraris entre l’L1 i l’L3).
Les obres de millora a l’L2 deixaran sense servei el tram La Pau - Badalona Pompeu Fabra durant 10 dies de Setmana Santa
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) executarà entre el 12 i el 21 d’abril, coincidint amb el període de Setmana Santa, obres de millora de l’estructura a la línia 2 de metro que obligaran a deixar sense servei el tram comprés entre la Pau i Badalona Pompeu Fabra. Des del dissabte 12 i fins al Dilluns de Pasqua, 21 d’abril, els usuaris d’aquest tram hauran de buscar itineraris alternatius que trobaran en la mateixa xarxa de metro i en el servei especial d’autobús llançadora habilitat per TMB i que cobrirà el tram afectat. La resta de la línia 2, entre la Pau i Paral·lel, seguirà funcionant amb normalitat.
Les obres en aquest tram formen part d’una actuació necessària a les plataformes de via de les estacions d’Artigues i Pep Ventura. Un cop efectuats els treballs, es reduiran les incidències en aquest tram i millorarà el servei. El pressupost d’aquests treballs és d'1,7 milions d’euros i les feines estan executades per TMB.
Millora de l’accessibilitat a Clot L1
A la línia 1 de metro, durant el cap de setmana del 12 i 13 d’abril, quedarà fora de servei el tram comprés entre les estacions de la Sagrera i Glòries per la instal·lació dels ascensors que comunicaran vestíbul-andana, actuació que forma part del projecte de la millora d’accessibilitat de l’estació del Clot. Els usuaris també trobaran en la mateixa xarxa de metro i en el servei especial d’autobús llançadora habilitat per TMB, alternatives al tram fora de servei.
Aquesta afectació a L1 s’emmarca en les obres que el Departament de Territori de la Generalitat va iniciar el gener de 2024 amb l’objectiu d’adaptar aquest intercanviador a les persones amb mobilitat reduïda i afavorir l’ús del transport públic. Les obres, un cop finalitzades en la seva totalitat, deixaran un intercanviador amb accés per a persones amb mobilitat reduïda des del carrer, el vestíbul i andanes de l’L1, així com la correspondència amb les altres línies. L’obra comporta una inversió de 7,1 M d’euros, finançats en part amb fons NextGenerationEU del pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la UE.
El metro, l’alternativa prioritària
Durant ambdós talls del servei, la xarxa de metro es presenta com l’alternativa de mobilitat més eficient. Pel que fa al a la línia 2, a la mateixa estació de La Pau es pot enllaçar amb la línia 4 i l’estació de Besós, des d’on hi ha possibilitat d’enllaçar amb el TRAM que arriba a Sant Roc i Gorg. A Gorg també existeix la possibilitat d’accedir a la L10 Nord mentre que la línia regular de bus H10 enllaça aquesta zona amb l’estació de La Pau.
ImatgeA la línia 1, l’estació de la Sagrera compta amb enllaços amb l'L5, L9 Nord i L10 Nord mentre que a Clot hi ha l’enllaç amb l'L2. Al voltant de l’estació de Clot també existeix la possibilitat de desplaçar-se amb les línies convencionals de bus H10, V25, 33, 34, 62 i 192, mentre que a la Sagrera també hi circulen les línies H8, V27, V29, 62, 96, 126 i 191.
ImatgeServei llançadora
Com a complement a la xarxa de metro i els autobusos regulars, TMB posarà en funcionament un servei de llançadora per a tots dos talls. Aquest servei especial, que tindrà el mateix horari del metro, cobrirà el trajecte entre Badalona/ Pompeu Fabra i La Pau amb parada a les estacions intermèdies i hi tindran prioritat les persones amb mobilitat reduïda. Les darreres sortides des de Badalona / Pompeu Fabra seran a les 23:29 per als feiners, diumenges i festius, i a la 1:29 per a la nit de divendres i vigílies de festius.
ImatgePel que fa al tall de la L1, també hi haurà disponible un servei especial de Bus que cobrirà el tram afectat amb les mateixes parades del metro. Per tal de garantir l’enllaç Bus- Metro, el diumenge el bus especial tindrà la darrera sortida de Glòries a les 00:33 i de La Sagrera a les 00:18.
ImatgeCampanya de comunicació intensiva
A la línia 2, TMB ha desplegat ja una campanya informativa de senyalització i hi haurà presència d’informadors entre el 5 i el 16 d’abril a les estacions afectades pel tall i a altres punts del traçat amb alta afluència de passatgers com Paral·lel, Universitat i Sagrada Família. Per la seva banda, a la línia 1, els informadors estaran presents a les estacions afectades entre el 5 i el 13 d’abril, amb un reforç extra a l’estació de Fabra i puig, tant al seu accés a l’avinguda Meridiana com a l’enllaç amb l’estació de Rodalies. La finalitat és explicar a les persones usuàries les afectacions al servei, tot i que la informació també es trobarà als espais informatius del web de TMB. Precisament al web es detallen exhaustivament els plans alternatius de transport preparats per fer front als talls per obres que s’estan executant a la xarxa de metro.
Pel que fa als canals digitals, el planificador de viatge Vull Anar permetrà fer consultes per a les dates dels talls de l’L1 i l’L2 des d’uns dies abans. Aquesta eina, disponible tant al web de TMB com a TMB App, facilitarà les millors alternatives per fer el trajecte habitual afectat per aquestes suspensions del servei. A més, es fa difusió de la campanya informativa a través de la megafonia, les pantalles d’informació de metro i bus, el web corporatiu, TMB App i les xarxes socials de TMB. També s’informa amb cartelleria i senyalització estàtica a les estacions afectades i als enllaços, i els punts on s’habilitaran els busos especials substitutoris.
TMB acull les jornades de la comissió de Comunicació i Relacions Institucionals d'ATUC
TMB ha acollit durant els darrers dos dies les jornades de la Comissió de Comunicació i Relacions Institucionals de l’Associació de transports públics, urbans i metropolitans (ATUC). Durant aquestes, els diferents departaments de comunicació de les empreses associades han pogut posar en comú diferents aspectes de la seva feina. La relació de les empreses amb els grans mitjans de comunicació, la gestió de les relacions institucionals, l’ús del llenguatge inclusiu o la bona pràctica a les xarxes socials van ser els temes cabdals posats en comú pels associats. A banda de les reunions, el centenari de metro i les visites a diferents espais de la xarxa com la sala de simuladors o el Mercè Sala van servir d’escenari per contextualitzar les jornades.
Benvinguda a l’Espai Mercè Sala
El conseller delegat de TMB, Xavier Flores, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents explicant el paper clau que desenvolupen els departaments de comunicació i relacions institucionals en les empreses de transport públic. Seguidament, la directora del departament de comunicació i relacions institucionals de TMB, Mònica Peinado, va presentar les jornades i va fer una introducció en la qual va explicar totes les accions que s’estan duent a terme per la celebració del Centenari de metro. La responsable de publicitat i marca de TMB, Verònica Estévez, va explicar la campanya de difusió del centenari de metro així com els conceptes sobre els quals es va crear el logotip del centenari. En paraules de la mateixa Estévez, aquests conceptes giren al voltant de “la cohesió del territori i les persones amb el metro”, així com “la vocació de servei i els valors que volem transmetre”. L’acte de benvinguda va finalitzar amb una visita al mateix Espai Mercè Sala, on actualment hi ha una exposició dedicada al concurs de piano Maria Canals, i a l'exposició sobre el llibre "La dona treballadora al Metro de Barcelona", present a l'estació de Diagonal.
Després de la benvinguda, els assistents es van moure fins a les instal·lacions de l’estació de Catalunya per assistir a la sala de simuladors. Allà van poder conèixer com es formen els diferents professionals que treballen a la xarxa de metro i van poder provar els simuladors. Posteriorment, i abans d’acabar aquesta primera jornada, van visitar l’estació de Passeig de Gràcia, on hi ha l’ambientació que es va presentar per la celebració del centenari de metro i que va transportar els presents fins al 1924.
Imatge
Jornada de feina a l’Espai Gaudí
La segona i darrera jornada va estar centrada a l’Espai Gaudí en la que els assistents van posar en comú les seves pràctiques en diferents àrees de la comunicació i les relacions institucionals. L’ús de les xarxes socials i els seus vessants en matèria d’informació, entreteniment o senzillament escolta, com a detector de necessitats de les persones usuàries, van centrar la primera hora de les reunions. Diferents operadors van explicar com gestionen aquests canals i la dualitat existent segons les necessitats, informatives, de servei o entreteniment. L’ús que se’n fa de canals molt personalitzats com WhatsApp o Telegram per a informar del servei, també van centrar bona part del debat.
Per part de TMB, la directora de xarxes socials, Marta Franco, va explicar l’arribada de TMB a TikTok, i com aquesta eina s’utilitza per arribar al públic més jove. També, va explicar, TikTok serveix per publicar informacions de caràcter comercial, més enllà del contingut purament d’entreteniment.
La gestió de les Relacions Institucionals vinculada a la Comunicació
El director de comunicació del Metropolitano de Tenerife, Santiago Correa, va introduir aquesta interessant ponència sobre el que signifiquen la gestió de les relacions institucionals. Les relacions amb òrgans de govern, personalitats o associacions estan, per Correa, “dintre d’un extens paraigua comunicatiu que proporciona relacions beneficioses per a la mateixa empresa”. Segons el mateix Correa, aquestes relacions són “imprescindibles per aportar valor a l’organisme”.
Al voltant de la seva compareixença, els diferents representants de les empreses han anat desgranant la seva gestió de l’aspecte relacional. En algun cas, com han explicat des de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, separant, per una banda, el departament de Relacions Institucionals del de comunicació. El més important, però, segons han explicat molt operadors és saber “on està la línia que separa els aspectes comunicatius o de premsa dels de les relacions purament institucionals”. La responsable de Relacions Institucionals de TMB, Adela Rubio, ha explicat que les relacions amb els districtes i els veïns “són fonamentals” i que el fet que els mateixos usuaris se sentin escoltats “fa que les relacions siguin molt més fluides” i que “arribar a trobar la solució a una problemàtica concreta sigui més fàcil”.
Imatge
Llenguatge inclusiu i captació de talent femení
La darrera de les xerrades va estar centrada en l’ús del llenguatge inclusiu i en la captació del talent femení a les empreses. La directora de l’àrea de responsabilitat social de TMB, Raquel Díaz, ha explicat l’estratègia que segueix TMB en temes com la igualtat d’oportunitats i la no discriminació. Díaz ha fet especial èmfasi en l’ús que es fa del llenguatge als diferents canals o elements comunicatius. Notes premsa, publicacions a xarxes o informacions a l’usuari es fan “sempre des d’una visió d’igualtat”, tot a partir d’un manual que potencia la no discriminació. També ha explicat com a vegades “el llenguatge no és prou inclusiu”, i que es tracta que tothom se senti identificat amb el que comuniquem.
La jornada va encarar la recta final amb un ampli debat sobre la captació de talent femení i com fer que augmenti la presència de la dona en professions històricament masculinitzades com la de conducció d'autobusos o personal de taller. En aquest aspecte, TMB, va explicar la seva aposta per la reserva de places en professions com la conducció d'autobusos, que tan bon resultat ha donat a l'àrea. La mateixa comissió va presentar també l'espot publicitari que sota el títol "Quiero mover el mundo", reforça aquesta necessitat per captar talent femení.
Ja a la part final, la darrera ronda de parlaments va anar dirigida a les conclusions i a la concreció de dates per la següent trobada d'aquesta comissió que se celebrarà a Màlaga a finals de novembre d'aquest any.
Imatge
Bicicleta pública
Transports Metropolitans de Barcelona també va actuar com a empresa amfitriona d'una altra comissió de l'ATUC. En Aquest cas es tractava de la comissió per la bicicleta pública i que també es va reunir els dies 27 i 28 de març. Durant la trobada es van revisar les dades de demanda dels diferents sistemes i es van tractar temes d'interès com el procés de consideració dels sistemes de bicicleta pública com a servei públic.
A més, també es van compartir les diferents novetats incorporades als sistemes de les ciutats i operadors participants i es va actualitzar l'estat dels diferents grups de treball. Tot amb l'objectiu de millorar els serveis de bicicleta pública compartida.
Imatge