Mensaje de error

Deprecated function: Optional parameter $path declared before required parameter $langcode is implicitly treated as a required parameter en include_once() (línea 1442 de includes/bootstrap.inc).

Notícias TMB

Suscribirse a canal de noticias Notícias TMB
RSS feed for TMB Noticies site https://noticies.tmb.cat
Actualizado: Hace 33 segs

El concurs de relats de TMB supera els 1.600 participants en una edició especial dedicada al Centenari de metro

Mié, 04/09/2025 - 19:00

El metro de Barcelona ha centrat la 18a edició del Concurs de Relats Curts de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que ha registrat 1.628 relats participants, cosa que suposa un creixement del 65% respecte a l’edició anterior. La biblioteca Jaume Fuster ubicada al barri de Gràcia de Barcelona ha acollit l’acte de lliurament de premis als guanyadors i guanyadores de les quatre categories del concurs (Relat Lliure, TuitRelat, InstaRelat i Relat Escolar) han tingut com a fil conductor el metro i els seus 100 anys d’història. De totes elles, la secció que més ha crescut és la de Relat Escolar, que s’ha consolidat amb unes grans xifres de participació respecte de la passada edició entre les dues franges d’edat (de 8 a 12 anys, el creixement és del 300% i de 13 a 17 anys, l’increment és del 125%).

Enguany, el jurat del concurs encarregat de triar els relats finalistes de les diferents categories està presidit per Xavier Flores, conseller delegat de TMB, juntament amb Mònica Peinado, directora de Comunicació i Relacions Institucionals de TMB; Mònica Boix, bibliotecària de la biblioteca Francesc Candel; Franco Chiaravallotti, professor de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, i Carme Gibert, responsable de projectes culturals de la Fundació TMB. El jurat ha tingut en compte la qualitat narrativa, l’originalitat del relat així com l’adequació dels textos a la temàtica del centenari del Metro de Barcelona.

El conseller delegat de TMB i president del jurat, Xavier Flores, ha destacat “el gran increment de participació en totes les categories del concurs, però especialment en la secció escolar, cosa que denota que el Concurs de Relats Curts de TMB és un incentiu pels infants i joves a què s’engresquin a escriure i a deixar volar la imaginació”. Flores també va ressaltar l’alta qualitat narrativa dels relats enviats. “El veterà certamen és una aposta ja consolidada de TMB per apropar la cultura i la literatura als usuaris i usuàries i fomentar la participació i enriquir la seva experiència de viatge en transport públic”.

Els usuaris han pogut participar en quatre categories: Relat lliure, TuitRelat, InstaRelat i Relat Escolar. Tots els premiats estan esmentats amb el seu àlies o perfil de participació.

  • El guanyador de la categoria Relat lliure és Jaadma amb El silenci sota terra
  • El segon premi del Relat lliure és per a Mandarina amb El metro de les ànimes 
  • La menció especial del Relat lliure per a Coronel Geroni amb Propera estació: Lord Byron
  • El guanyador de la categoria TuitRelat és Arespitiua amb El metro va cosint...
  • El guanyador de la categoria InstaRelat és Alexandru Cohal amb Espejito, espejito
  • Els guardonats de la secció Relat Escolar han estat els següents:
    • Categoria de 8 a 12 anys: primer premi per al relat L’oblit que devora el món de Johns. El segon premi és per al relat El metro del futur de Mirfoc.
    • Categoria de 13 a 17 anys: primer premi per al relat Fugisser de Baladista. El segon premi és per al relat Contrastos, de Cinta2011.

L’escola amb més participacions ha estat la Institució Igualada amb 81 relats participants. En segona posició ha quedat el centre Fert Batxillerat de Barcelona. El premi per al professor més motivador ha anat a parar a mans del mestre Pedro José Fernández, de la Institució Igualada.
 

A més, el relat escollit com a guanyador de la categoria d’empleats de TMB ha estat Destins creuats, d’Origami. 

El concurs es fa amb la col·laboració de Vueling, Biblioteques de Barcelona, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i Samsung. Entre tots els relats finalistes, el jurat ha anunciat els guanyadors per a cada categoria amb els seus corresponents premis

  • un viatge a Londres (vol gentilesa de Vueling) per al guanyador/a del Relat Lliure
  • un viatge a París (vol gentilesa de Vueling) per al guanyador/a del Relat Treballador
  • un viatge a Lisboa (vol gentilesa de Vueling) per al professor que més encoratgi els seus alumnes a participar en el concurs
  • dues tauletes amb llapis d’escriptura (gentilesa de Samsung), per als dos premiats de Relat Escolar
  • uns cascos sense fils i un estabilitzador per al mòbil per als millors TuitRelat i InstaRelat
  • un llibre electrònic Kindle
  • inscripcions a cursos d’escriptura de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès
  • vídeocurs de 20 hores de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès
  • tallers d'escriptura i cursos virtuals exprés de narrativa de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès

 

 

Categorías: Tren real

Transport públic a l’Estadi Olímpic Lluís Companys per al 9 d’abril (Barça – Borussia Dortmund)

Mar, 04/08/2025 - 07:30

Amb motiu del pròxim partit de quarts de final de la Lliga de Campions, que se celebra demà, dimecres 9 d’abril, entre el FC Barcelona i el Borussia de Dortmund a l’Estadi Olímpic Lluís Companys a les 21 horesmetro i autobusos de TMB seran les opcions més recomanables per desplaçar-se per la muntanya de Montjuïc, no només per aquest esdeveniment sinó també per a tots els partits següents a celebrar a aquest recinte de Montjuïc mentre durin les obres al Camp Nou.

L’operativa especial prevista és la següent:

  • La xarxa de metro reforçarà el servei amb més personal d’atenció, seguretat i neteja a les estacions d’Espanya (L1 i L3), Poble Sec (L3) i Paral·lel (L2 i L3). Hi haurà més trens en circulació, en funció de l’horari del partit, a les línies 1 i 3, les més indicades per apropar-se a l’Estadi Olímpic, amb l’estació d’Espanya com a centre neuràlgic. Recordem que dimecres el metro funciona fins a les 12 de la nit.

  • S’habiliten dos serveis gratuïts d’autobusos llançadora per a les persones que tinguin entrada per assistir al partit, amb origen i final a la plaça d’Espanya, d’una banda, i a l’aparcament de Fira 2, de l’altra, que connectaran amb la zona de l’estadi. Aquests dos serveis especials de bus començaran dues hores abans de l’inici de l’esdeveniment esportiu i acabaran una hora i mitja després de la finalització. Els usuaris disposaran d’un total de 17 vehicles que sortiran en intervals d’entre 3 i 4 minuts.

  • Una altra opció per apropar-se a la zona serà utilitzar el funicular de Montjuïc, que també es reforçarà i veurà incrementades les seves freqüències de pas durant les dues hores d’abans de l’inici del partit i durant les dues hores de després de l’acabament.

Cal recordar que també hi ha diverses línies regulars d’autobusos de TMB que apropen a la zona. Aproximen a l’Estadi Olímpic Lluís Companys les línies 13, 55, 125, 150; a la plaça d’Espanya arriben les línies D20, D40, H12, H16, V7, 13, 23, 46, 52, 65, 79, 91, 109, 150 i X2; al passeig de la Zona Franca: H16, V3, V5, 109 i 125.

Per a més informació, es pot consultar la secció avisos de servei del web de TMB.

Categorías: Tren real

Tessalònica posa en marxa el segon sistema de metro subterrani de Grècia

Lun, 04/07/2025 - 11:28

Des de finals de 2024 els ciutadans i visitants de la segona ciutat més poblada de Grècia, Tessalònica, ja disposen d’un servei de metro operatiu. El nou sistema de transport subterrani és també el segon que es posa en marxa al país, després del que ja funciona a la seva capital, Atenes. En el cas de Tessalònica, la gestió de la infraestructura va ser atorgada al conglomerat format per l’ATM de Milà i la consultora francesa d’enginyeria, EGIS. 

El metro de Tessalònica està completament automatitzat i en aquesta primera fase ja oberta al públic compta amb 1 línia i 13 estacions repartides al llarg dels seus 9,6 quilòmetres. El traçat neix al vessant nord-oest de la ciutat, al costat de l’edifici de l’Organització de Ferrocarrils Hel·lènics. La línia travessa les zones principals de la ciutat, passant per sota dels principals punts clau i enllaçant amb la zona sud-est de la mateixa gràcies a l’estació de “Nea Elvetia”. Hi ha prevista una ampliació d’aquest traçat, que prolongarà el recorregut amb 5 estacions més i 4,6 quilòmetres de vies. Aquesta prolongació preveu estar llesta al segon semestre de 2025 i estendrà la línia 1 fins a la zona de Kalamaria, al sud de Tessalònica. 

Totalment accessible 

La nova infraestructura s’ha dissenyat pensant en l’accessibilitat i disposa d’escales mecàniques, ascensors i un accés adaptat als trens a totes les seves estacions. També compta amb un ampli sistema de videovigilància a tota la xarxa i completa l’estructura amb una tecnologia de primer nivell. 

El metro de Tessalònica disposa de la cotxera principal a la zona de Pylea, des d’on a banda d’emmagatzemar el material rodant, s’hi fan les tasques de manteniment i reparacions. El centre de control d'operacions també es troba en aquest mateix dipòsit, que actua a tots els efectes com a "cervell" de la xarxa.

Els 18 trens que per ara formen part de la línia 1 (32 quan es posi en marxa el nou tram) han estat acoblats a la fàbrica d’Hitachi Rail a Itàlia. Estan formats per 4 vagons amb una longitud d’uns 51 metres i tenen capacitat per 450 passatgers. Cal tenir en compte que la mateixa Hitachi Rail ha estat l’encarregada d’implementar també el sistema de control dels combois basat en comunicacions (CBTC), que permet l’automatització completa del sistema. 

Imatge

 

Un repte arqueològic

La finalització de la línia 1 del metro de Tessalònica ha estat subjecta a les nombroses troballes arqueològiques que han aparegut durant les prospeccions. Inicialment concebut el 1986, la fase de construcció va iniciar-se el 2003 destapant milers de tresors de gran valor històric. Tot i que el projecte va estar a punt d’abandonar-se el 2013, el 2015 es va arribar a un acord per fer els túnels a una major profunditat, preservant així alguns dels descobriments. Així, el metro passa al costat d’antigues vies de drenatge, canals d’abastiment d’aigua o mosaics que recorden la mil·lenària història d’aquest enclavament portuari. Moltes de les fins a 300.000 restes arqueològiques, s’exposen a diverses estacions de la línia 1 oferint un impactant contrast entre el patrimoni històric i les infraestructures més modernes. 

Imatge
Categorías: Tren real

La xarxa de bus i metro de TMB registra el mes de març amb més viatges de la història amb gairebé 63 milions

Dom, 04/06/2025 - 09:00

El conjunt de les xarxes de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han registrat el millor mes de març de la història. El metro i els autobusos han sumat en conjunt un total de 62,9 milions de validacions durant el mes de març de l’any 2025. 

Per separat, tant metro com bus, també han sumat unes molt bones xifres i ha estat rècord en un mes de març en ambdós casos. A metro, aquest mes de març les validacions han assolit la xifra dels 43,6 milions mentre que a bus s’han registrat 19,3 milions de passatgers. 

La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha post en valor “la tasca dels i les professionals de TMB que mes a mes segueixen donant un servei eficient a un nombre de passatgers cada vegada més elevat” i ha celebrat les xifres rècord, ja que “mostren la confiança de la ciutadania en les xarxes de transport públic de TMB i ens posicionen, un cop més, com a referent en mobilitat sostenible”. Bonet ha recordat que “per seguir creixent i oferint un bon servei de transport públic a la ciutadania cal també seguir invertint per part de totes les administracions”.

2024, any de rècords a metro i bus

L’any 2024 la xarxa de bus va trencar tots els rècords sumant més de 215 milions de validacions i creixent gairebé un 2% respecte al 2019, que va tancar amb 211 milions de validacions. A més, la xarxa de bus va superar altres registres durant el 2024 com les del mes l’octubre que es va tancar amb 20,6 milions de validacions, el millor mes de la història de la xarxa. Aquest mes, també es va registrar el dia amb més validacions de la història de bus, que va ser el 9 d’octubre amb 836.295 viatgers.

Pel que fa a la xarxa de metro, el 2024 també va ser històric, ja que va tancar l’any amb gairebé 469 milions de validacions, i això suposa un 6,5% més que els 440 milions de viatgers registrats el 2023. El mes d’octubre també va suposar un rècord pel suburbà registrant 44,4 milions de validacions i superant l’altre millor registre que s’havia donat al maig del mateix 2024 amb 43,2 milions de validacions. La diada de Sant Jordi, a més de convertir-se en el dia laborable amb més passatge de la història de TMB, també va ser amb un  total d’1,8 milions de viatgers la jornada amb més validacions de la xarxa de metro.

Categorías: Tren real

Coneix les històries finalistes del 18è Concurs de Relats Curts de TMB

Vie, 04/04/2025 - 11:50

El metro i el seu centenari han servit enguany com a font d'inspiració única per a les microhistòries que han participat en el 18è Concurs de Relats Curts de TMB. El certamen està arribant a la seva fase final, amb l'anunci dels relats finalistes de les categories Relat Lliure i Relat Escolar al web oficial. A les nostres xarxes socials X i Instagram anunciarem aviat també els finalistes d'InstaRelat i TuitRelat. 

La present edició del Concurs de Relats Curts de TMB ha estat un èxit, sobretot pel que fa al nombre de participacions que han enviat usuaris i usuàries, amb 1.628 relats presentats, sumant totes les categories, cosa que representa gairebé un 65% més de participacions respecte de la passada edició. Els organitzadors també destaquen l'alta qualitat dels escrits.

Així, els 10 relats lliures finalistes d'enguany són:

· El tren del temps
· Sota la pell de Barcelona
· El passatger del temps
· Simfonia en L5 major
· Revelació
· El metro de les ànimes
· La boca oberta
· El passadís oblidat
· El silenci sota terra
· El reflex del temps

Els títols dels 10 relats escolars finalistes de l'edició número 18 del concurs són:

  • Categoria de 8 a 12 anys

· Billete heredado
· El jovent d'avui en dia
· El metro del futur
· L'oblit que devora el món
· Un metro del temps

  • Categoria de 13 a 17 anys

· André
· Observando
· Contrastos
· Fugisser
· El passatge sense ombra

Tots els relats lliures, finalistes i participants, es poden llegir i rellegir complets a la secció corresponent del web del concurs i els relats escolars, també al següent enllaç. El pròxim 9 d'abril coneixerem els guanyadors i guanyadores de totes les categories: Enguany, els col·laboradors del concurs són l'Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, el consorci Biblioteques de Barcelona, la Diputació de Barcelona, Samsung i Vueling. 

Categorías: Tren real

Prova pilot amb un piano per quedar-se de forma fixa al metro i apropar la música als usuaris

Vie, 04/04/2025 - 09:00

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), a través de la seva Fundació, ha col·laborat un any més amb el prestigiós Concurs Internacional de piano Maria Canals, que s'ha celebrat del 23 de març al 3 d’abril. Enguany, l'estació de Diagonal (L5) ha acollit dos pianos i l’exposició Maria Canals, un Concurs amb ànima

Des de fa unes setmanes, a banda i banda de l'Espai Mercè Sala situat al vestíbul de l’estació de Diagonal (L5) s'han col·locat dos pianos. Un és un piano de mitja cua, com el que s’ha instal·lat altres anys, que ha estat durant 15 dies a disposició de la ciutadania i també de corals i escoles de música, que han ofert una trentena de concerts per fer més agradable el viatge dels usuaris i usuàries. El segon és un piano de paret que s’ha instal·lat amb la vocació que s’hi quedi de manera permanent

Prova pilot d’un piano permanent al metro

Aprofitant el 70 aniversari del certamen i la celebració del Centenari de Metro, el Concurs Internacional de piano Maria Canals ha volgut redoblar la proposta de l’OFF Concurs, el programa educatiu, divulgatiu i social de l’associació, i ha instal·lat un segon piano al metro. Es tracta en aquest cas d’un piano de paret que s’instal·la amb la voluntat que s’hi quedi permanentment.

De moment, es farà una prova pilot de tres mesos d’aquesta iniciativa que vol acostar la música a tots els usuaris i usuàries i millorar l’experiència de viatge. El piano s’ha instal·lat a l’estació de metro de Diagonal L5 i convida els passatgers a acceptar el repte d’asseure’s i fer sonar les seves tecles. Si la iniciativa s’avalua com a positiva, la previsió és que el piano de paret es quedi de forma permanent a la xarxa per tal que tothom qui ho vulgui, el pugui tocar.

Categorías: Tren real

Transport públic a l’Estadi Olímpic Lluís Companys per al 5 d’abril (Barça – Betis)

Vie, 04/04/2025 - 06:57

Amb motiu del partit de Lliga, que se celebra demà dissabte, 5 d’abril, entre el FC Barcelona i el Betis a l’Estadi Olímpic Lluís Companys a les 21 hores, metro i autobusos de TMB seran les opcions més recomanables per desplaçar-se a la muntanya de Montjuïc, no només per aquest esdeveniment sinó també per a tots els partits següents a celebrar a aquest recinte de Montjuïc mentre durin les obres al Camp Nou.

L’operativa especial prevista és la següent:

  • La xarxa de metro reforçarà el servei amb més personal d’atenció, seguretat i neteja a les estacions d’Espanya (L1 i L3), Poble Sec (L3) i Paral·lel (L2 i L3). Hi haurà més trens en circulació, en funció de l’horari del partit, a les línies 1 i 3, les més indicades per apropar-se a l’Estadi Olímpic, amb l’estació d’Espanya com a centre neuràlgic. Recordem que dissabte el metro funciona ininterrompudament durant tota la nit.

  • S’habiliten dos serveis gratuïts d’autobusos llançadora per a les persones que tinguin entrada per assistir al partit, amb origen i final a la plaça d’Espanya, d’una banda, i a l’aparcament de Fira 2, de l’altra, que connectaran amb la zona de l’estadi. Aquests dos serveis especials de bus començaran dues hores abans de l’inici de l’esdeveniment esportiu i acabaran una hora i mitja després de la finalització. Els usuaris disposaran d’un total de 17 vehicles que sortiran en intervals d’entre 3 i 4 minuts.

  • Una altra opció per apropar-se a la zona serà utilitzar el funicular de Montjuïc, que també es reforçarà i veurà incrementades les seves freqüències de pas durant les dues hores d’abans de l’inici del partit i durant les dues hores de després de l’acabament.

Cal destacar que també hi ha diverses línies regulars d’autobusos de TMB que apropen a la zona. Aproximen a l’Estadi Olímpic Lluís Companys les línies 13, 55, 125, 150; a la plaça d’Espanya arriben les línies D20, D40, H12, H16, V7, 13, 46, 65, 79, 91, 109, 150 i X2; al passeig de la Zona Franca: H16, V3, V5, 109 i 125.

Per a més informació, es pot consultar la secció avisos de servei del web de TMB.

Categorías: Tren real

Les xifres de rècord que van moure les xarxes de transport de TMB durant el 2024

Jue, 04/03/2025 - 13:12

El document Dades Bàsiques 2025, que recull les principals xifres de TMB al tancament del passat exercici, ja està disponible a la pàgina web corporativa. L’augment de les validacions és un dels aspectes més destacats d’aquesta foto actual de l'empresa, feta a partir de les xifres de la plantilla, les dimensions i el material mòbil de les diferents xarxes —regulars o de transports d'oci—, les tarifes en vigor i les magnituds d’oferta i demanda del servei, entre d’altres.

Els números acrediten xifres rècord de demanda per segon any consecutiu. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha superat aquest 2024 el rècord històric de validacions en un any, arribant als 684 milions de viatges registrats. Aquesta xifra suposa un augment del 6% respecte al 2023, que era fins ara l’any amb més validacions. 

A més, 2024 també ha trencat, per primer cop des de 2019, el rècord anual a la xarxa de bus, que en aquest període ha sumat 215 milions de validacions, gairebé un 2% per sobre dels 211 milions de viatges registrats aquell any. Si ho comparem amb el 2023, l’any que acabem de tancar també ha tingut un 6% més de passatge. Metro també ha tancat el 2024 amb rècord de viatgers: la xarxa ha registrat prop de 469 milions de validacions i ens ha deixat altres xifres històriques com la de la Diada de Sant Jordi, que amb 2,5 milions de validacions, s’ha convertit en la jornada amb més passatge. 

Podeu consultar el document amb totes les dades al web corporatiu o al perfil de SlideShare.

 

Imatge
Categorías: Tren real

La posada en marxa de dos nous ascensors fan de l’estació Espanya (L3) un espai accessible

Jue, 04/03/2025 - 12:34

Les andanes de l’estació Espanya (L3) de metro ja disposen de dos nous ascensors que connecten cadascuna de les vies amb el vestíbul intermedi. Aquesta obra, executada pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, fa que ara l’estació disposi ja de tots els elements que la converteixen en un espai totalment accessible. La nova infraestructura permet així les persones usuàries apropar-se amb els elevadors fins a la mateixa andana i accedir als combois salvant els trams d’escales mecàniques en cas de necessitat.

Els treballs, que s’han fet durant els darrers 4 anys, han permès també modificar altres espais de l’estació com a elements dels passadissos o feines en els pous de ventilació. Tot un conjunt de mesures que han permès adequar-la als estàndards d’accessibilitat universal. 

En concret, les principals actuacions que s’han executat són:

Estació L1

•    Instal·lació d’un ascensor d’accés carrer - vestíbul, en la confluència de la plaça amb l’inici del carrer de Tarragona

•    Construcció d’un nou vestíbul per encabir un ascensor directe a l’andana sentit Hospital de Bellvitge

•    Remodelació de l’antiga passera de canvi d’andana per una de nova i instal·lació de dos nous ascensors a l’extrem de les andanes.

•    Aquestes actuacions han comportat una redistribució i una nova configuració de diversos espais de serveis tècnics i instal·lacions.

Estació L3

•    Ampliació del vestíbul i instal·lació de dos nous ascensors: un del carrer (a l’avinguda del Paral·lel costat nord) a vestíbul i un de vestíbul a passadís de connexió amb l’L1

•    Implantació de dos ascensors per a connectar el nivell de vestíbul intermedi (nivell coincident amb el del passadís de connexió amb l’L1) amb les andanes

Passadís de connexió L1-L3

•    Adaptació del passadís entre les dues estacions de metro amb la supressió dels esglaons existents a ambdós extrems i la seva substitució per un sistema de rampes. 

Adaptació de la xarxa de metro

L’obra que ara ha finalitzat suposa completar l’adaptació de tota la línia 3, la primera de les línies històriques que esdevé completament accessible. Les línies L2, L9/L10 i L11, ja són accessibles des de la seva construcció. La xarxa de metro compta amb 155 estacions d’un total de 163 que estan adaptades, el 95%, i el Departament està treballant per assolir-ne el 100%.

Estan en execució les obres d’adaptació de les estacions de Ciutadella I Vila Olímpica  (L4), de Clot (L1) i de la primera fase de l’adaptació de l’intercanviador de Verdaguer (corresponent a L4). A més, està treballant en els projectes per adaptar les estacions que resten: Verdaguer L5, plaça de Sants (L1 i L5) i Urquinaona (L1 i L4). 

Paral·lelament, també estan en marxa un conjunt d’obres per a millorar l’accessibilitat en estacions ja adaptades, com Sants Estació (itineraris entre l’L5 i tren), passeig de Gràcia (connexions entre l’L3 i L4), la Pau (L4) i Catalunya (itineraris entre l’L1 i l’L3). 
 

Categorías: Tren real

Les obres de millora a l’L2 deixaran sense servei el tram La Pau - Badalona Pompeu Fabra durant 10 dies de Setmana Santa

Lun, 03/31/2025 - 10:06

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) executarà entre el 12 i el 21 d’abril, coincidint amb el període de Setmana Santa, obres de millora de l’estructura a la línia 2 de metro que obligaran a deixar sense servei el tram comprés entre la Pau i Badalona Pompeu Fabra. Des del dissabte 12 i fins al Dilluns de Pasqua, 21 d’abril, els usuaris d’aquest tram hauran de buscar itineraris alternatius que trobaran en la mateixa xarxa de metro i en el servei especial d’autobús llançadora habilitat per TMB i que cobrirà el tram afectat. La resta de la línia 2, entre la Pau i Paral·lel, seguirà funcionant amb normalitat.

Les obres en aquest tram formen part d’una actuació necessària a les plataformes de via de les estacions d’Artigues i Pep Ventura. Un cop efectuats els treballs, es reduiran les incidències en aquest tram i millorarà el servei. El pressupost d’aquests treballs és d'1,7 milions d’euros i les feines estan executades per TMB.

Millora de l’accessibilitat a Clot L1

A la línia 1 de metro, durant el cap de setmana del 12 i 13 d’abril, quedarà fora de servei el tram comprés entre les estacions de la Sagrera i Glòries per la instal·lació dels ascensors que comunicaran vestíbul-andana, actuació que forma part del projecte de la millora d’accessibilitat de l’estació del Clot. Els usuaris també trobaran en la mateixa xarxa de metro i en el servei especial d’autobús llançadora habilitat per TMB, alternatives  al tram fora de servei.  

Aquesta afectació a L1 s’emmarca en les obres que el Departament de Territori de la Generalitat va iniciar el gener de 2024 amb l’objectiu d’adaptar aquest intercanviador a les persones amb mobilitat reduïda i afavorir l’ús del transport públic. Les obres, un cop finalitzades en la seva totalitat, deixaran un intercanviador amb accés per a persones amb mobilitat reduïda des del carrer, el vestíbul i andanes de l’L1, així com la correspondència amb les altres línies. L’obra comporta una inversió de 7,1 M d’euros, finançats en part amb fons NextGenerationEU del pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la UE.

El metro, l’alternativa prioritària

Durant ambdós talls del servei, la xarxa de metro es presenta com l’alternativa de mobilitat més eficient. Pel que fa al a la línia 2, a la mateixa estació de La Pau es pot enllaçar amb la línia 4 i l’estació de Besós, des d’on hi ha possibilitat d’enllaçar amb el TRAM que arriba a Sant Roc i Gorg. A Gorg també existeix la possibilitat d’accedir a la L10 Nord mentre que la línia regular de bus H10 enllaça aquesta zona amb l’estació de La Pau. 

Imatge

A la línia 1, l’estació de la Sagrera compta amb enllaços amb l'L5, L9 Nord i L10 Nord mentre que a Clot hi ha l’enllaç amb l'L2. Al voltant de l’estació de Clot també existeix la possibilitat de desplaçar-se amb les línies convencionals de bus H10, V25, 33, 34, 62 i 192, mentre que a la Sagrera també hi circulen les línies H8, V27, V29, 62, 96, 126 i 191.

Imatge

Servei llançadora

Com a complement a la xarxa de metro i els autobusos regulars, TMB posarà en funcionament un servei de llançadora per a tots dos talls. Aquest servei especial, que tindrà el mateix horari del metro, cobrirà el trajecte entre Badalona/ Pompeu Fabra i La Pau amb parada a les estacions intermèdies i hi tindran prioritat les persones amb mobilitat reduïda. Les darreres sortides des de Badalona / Pompeu Fabra seran a les 23:29 per als feiners, diumenges i festius, i a la 1:29 per a la nit de divendres i vigílies de festius. 

Imatge

Pel que fa al tall de la L1, també hi haurà disponible un servei especial de Bus que cobrirà el tram afectat amb les mateixes parades del metro. Per tal de garantir l’enllaç Bus- Metro, el diumenge el bus especial tindrà la darrera sortida de Glòries a les 00:33 i de La Sagrera a les 00:18. 

Imatge

Campanya de comunicació intensiva 

A la línia 2, TMB ha desplegat ja una campanya informativa de senyalització i hi haurà presència d’informadors entre el 5 i el 16 d’abril a les estacions afectades pel tall i a altres punts del traçat amb alta afluència de passatgers com Paral·lel, Universitat i Sagrada Família. Per la seva banda, a la línia 1, els informadors estaran presents a les estacions afectades entre el 5 i el 13 d’abril, amb un reforç extra a l’estació de Fabra i puig, tant al seu accés a l’avinguda Meridiana com a l’enllaç amb l’estació de Rodalies.  La finalitat és explicar a les persones usuàries les afectacions al servei, tot i que la informació també es trobarà als espais informatius del web de TMB. Precisament al web es detallen exhaustivament els plans alternatius de transport preparats per fer front als talls per obres que s’estan executant a la xarxa de metro. 

Pel que fa als canals digitals, el planificador de viatge Vull Anar permetrà fer consultes per a les dates dels talls de l’L1 i l’L2 des d’uns dies abans. Aquesta eina, disponible tant al web de TMB com a TMB App, facilitarà les millors alternatives per fer el trajecte habitual afectat per aquestes suspensions del servei. A més, es fa difusió de la campanya informativa a través de la megafonia, les pantalles d’informació de metro i bus, el web corporatiu, TMB App i les xarxes socials de TMB. També s’informa amb cartelleria i senyalització estàtica a les estacions afectades i als enllaços, i els punts on s’habilitaran els busos especials substitutoris.

Categorías: Tren real

TMB acull les jornades de la comissió de Comunicació i Relacions Institucionals d'ATUC

Vie, 03/28/2025 - 12:18

TMB ha acollit durant els darrers dos dies les jornades de la Comissió de Comunicació i Relacions Institucionals de l’Associació de transports públics, urbans i metropolitans (ATUC). Durant aquestes, els diferents departaments de comunicació de les empreses associades han pogut posar en comú diferents aspectes de la seva feina. La relació de les empreses amb els grans mitjans de comunicació, la gestió de les relacions institucionals, l’ús del llenguatge inclusiu o la bona pràctica a les xarxes socials van ser els temes cabdals posats en comú pels associats. A banda de les reunions, el centenari de metro i les visites a diferents espais de la xarxa com la sala de simuladors o el Mercè Sala van servir d’escenari per contextualitzar les jornades. 

Benvinguda a l’Espai Mercè Sala

El conseller delegat de TMB, Xavier Flores, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents explicant el paper clau que desenvolupen els departaments de comunicació i relacions institucionals en les empreses de transport públic. Seguidament, la directora del departament de comunicació i relacions institucionals de TMB, Mònica Peinado, va presentar les jornades i va fer una introducció en la qual va explicar totes les accions que s’estan duent a terme per la celebració del Centenari de metro. La responsable de publicitat i marca de TMB, Verònica Estévez, va explicar la campanya de difusió del centenari de metro així com els conceptes sobre els quals es va crear el logotip del centenari. En paraules de la mateixa Estévez, aquests conceptes giren al voltant de “la cohesió del territori i les persones amb el metro”, així com “la vocació de servei i els valors que volem transmetre”. L’acte de benvinguda va finalitzar amb una visita al mateix Espai Mercè Sala, on actualment hi ha una exposició dedicada al concurs de piano Maria Canals, i a l'exposició sobre el llibre "La dona treballadora al Metro de Barcelona", present a l'estació de Diagonal. 

Després de la benvinguda, els assistents es van moure fins a les instal·lacions de l’estació de Catalunya per assistir a la sala de simuladors. Allà van poder conèixer com es formen els diferents professionals que treballen a la xarxa de metro i van poder provar els simuladors. Posteriorment, i abans d’acabar aquesta primera jornada, van visitar l’estació de Passeig de Gràcia, on hi ha l’ambientació que es va presentar per la celebració del centenari de metro i que va transportar els presents fins al 1924. 

Imatge

 

Jornada de feina a l’Espai Gaudí

La segona i darrera jornada va estar centrada a l’Espai Gaudí en la que els assistents van posar en comú les seves pràctiques en diferents àrees de la comunicació i les relacions institucionals. L’ús de les xarxes socials i els seus vessants en matèria d’informació, entreteniment o senzillament escolta, com a detector de necessitats de les persones usuàries, van centrar la primera hora de les reunions. Diferents operadors van explicar com gestionen aquests canals i la dualitat existent segons les necessitats, informatives, de servei o entreteniment. L’ús que se’n fa de canals molt personalitzats com WhatsApp o Telegram per a informar del servei, també van centrar bona part del debat. 

Per part de TMB, la directora de xarxes socials, Marta Franco, va explicar l’arribada de TMB a TikTok, i com aquesta eina s’utilitza per arribar al públic més jove. També, va explicar, TikTok serveix per publicar informacions de caràcter comercial, més enllà del contingut purament d’entreteniment. 

La gestió de les Relacions Institucionals vinculada a la Comunicació

El director de comunicació del Metropolitano de Tenerife, Santiago Correa, va introduir aquesta interessant ponència sobre el que signifiquen la gestió de les relacions institucionals. Les relacions amb òrgans de govern, personalitats o associacions estan, per Correa, “dintre d’un extens paraigua comunicatiu que proporciona relacions beneficioses per a la mateixa empresa”. Segons el mateix Correa, aquestes relacions són “imprescindibles per aportar valor a l’organisme”.

Al voltant de la seva compareixença, els diferents representants de les empreses han anat desgranant la seva gestió de l’aspecte relacional. En algun cas, com han explicat des de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, separant, per una banda, el departament de Relacions Institucionals del de comunicació. El més important, però, segons han explicat molt operadors és saber “on està la línia que separa els aspectes comunicatius o de premsa dels de les relacions purament institucionals”. La responsable de Relacions Institucionals de TMB, Adela Rubio, ha explicat que les relacions amb els districtes i els veïns “són fonamentals”  i que el fet que els mateixos usuaris se sentin escoltats “fa que les relacions siguin molt més fluides”  i que “arribar a trobar la solució a una problemàtica concreta sigui més fàcil”. 

Imatge

 

Llenguatge inclusiu i captació de talent femení

La darrera de les xerrades va estar centrada en l’ús del llenguatge inclusiu i en la captació del talent femení a les empreses. La directora de l’àrea de responsabilitat social de TMB, Raquel Díaz, ha explicat l’estratègia que segueix TMB en temes com la igualtat d’oportunitats i la no discriminació. Díaz ha fet especial èmfasi en l’ús que es fa del llenguatge als diferents canals o elements comunicatius. Notes premsa, publicacions a xarxes o informacions a l’usuari es fan “sempre des d’una visió d’igualtat”, tot a partir d’un manual que potencia la no discriminació. També ha explicat com a vegades “el llenguatge no és prou inclusiu”, i que es tracta que tothom se senti identificat amb el que comuniquem. 

La jornada va encarar la recta final amb un ampli debat sobre la captació de talent femení i com fer que augmenti la presència de la dona en professions històricament masculinitzades com la de conducció d'autobusos o personal de taller. En aquest aspecte, TMB, va explicar la seva aposta per la reserva de places en professions com la conducció d'autobusos, que tan bon resultat ha donat a l'àrea.  La mateixa comissió va presentar també l'espot publicitari que sota el títol "Quiero mover el mundo", reforça aquesta necessitat per captar talent femení. 

 

Ja a la part final, la darrera ronda de parlaments va anar dirigida a les conclusions i a la concreció de dates per la següent trobada d'aquesta comissió que se celebrarà a Màlaga a finals de novembre d'aquest any. 

Imatge

 

Bicicleta pública

Transports Metropolitans de Barcelona també va actuar com a empresa amfitriona d'una altra comissió de l'ATUC. En Aquest cas es tractava de la comissió per la bicicleta pública i que també es va reunir els dies 27 i 28 de març. Durant la trobada es van revisar les dades de demanda dels diferents sistemes i es van tractar temes d'interès com el procés de consideració dels sistemes de bicicleta pública com a servei públic.

A més, també es van compartir les diferents novetats incorporades als sistemes de les ciutats i operadors participants i es va actualitzar l'estat dels diferents grups de treball. Tot amb l'objectiu de millorar els serveis de bicicleta pública compartida.

Imatge

 

 

Categorías: Tren real

Transport públic a l’Estadi Olímpic Lluís Companys per al 30 de març (Barça – Girona)

Vie, 03/28/2025 - 07:37

Amb motiu del partit de Lliga, que se celebra demà passat diumenge, 30 de març, entre el FC Barcelona i el Girona FC a l’Estadi Olímpic Lluís Companys a les 16.15 horesmetro i autobusos de TMB seran les opcions més recomanables per desplaçar-se a la muntanya de Montjuïc, no només per aquest esdeveniment sinó també per a tots els partits següents a celebrar a aquest recinte de Montjuïc mentre durin les obres al Camp Nou.

L’operativa especial prevista és la següent:

  • La xarxa de metro reforçarà el servei amb més personal d’atenció, seguretat i neteja a les estacions d’Espanya (L1 i L3), Poble Sec (L3) i Paral·lel (L2 i L3). Hi haurà més trens en circulació, en funció de l’horari del partit, a les línies 1 i 3, les més indicades per apropar-se a l’Estadi Olímpic, amb l’estació d’Espanya com a centre neuràlgic. Recordem que diumenge el metro funciona fins a la mitjanit.

  • S’habiliten dos serveis gratuïts d’autobusos llançadora per a les persones que tinguin entrada per assistir al partit, amb origen i final a la plaça d’Espanya, d’una banda, i a l’aparcament de Fira 2, de l’altra, que connectaran amb la zona de l’estadi. Aquests dos serveis especials de bus començaran dues hores abans de l’inici de l’esdeveniment esportiu i acabaran una hora i mitja després de la finalització. Els usuaris disposaran d’un total de 17 vehicles que sortiran en intervals d’entre 3 i 4 minuts.

  • Una altra opció per apropar-se a la zona serà utilitzar el funicular de Montjuïc, que també es reforçarà i veurà incrementades les seves freqüències de pas durant les dues hores d’abans de l’inici del partit i durant les dues hores de després de l’acabament.

Cal destacar que també hi ha diverses línies regulars d’autobusos de TMB que apropen a la zona. Aproximen a l’Estadi Olímpic Lluís Companys les línies 13, 55, 125, 150; a la plaça d’Espanya arriben les línies D20, D40, H12, H16, V7, 13, 46, 65, 79, 91, 109, 150 i X2; al passeig de la Zona Franca: H16, V3, V5, 109 i 125.

Per a més informació, es pot consultar la secció avisos de servei del web de TMB.

Categorías: Tren real

Línies d’autobusos afectades per la Volta Ciclista a Catalunya 2025

Vie, 03/28/2025 - 07:15

Amb motiu de la disputa de la setena i última etapa de la 104a edició de la Volta Ciclista a Catalunya, amb sortida de Barcelona i final a la muntanya de Montjuïc, diverses línies de busos veuran modificat o limitat el recorregut entre les 9 i les 15 hores aproximadament el pròxim diumenge, 30 de març, pel districte de Sants-Montjuïc.

Cal informar, però, que per evitar afectacions més greus de mobilitat, i degut a la coincidència el mateix dia amb el partit de Lliga Barça-Girona a l’Estadi Olímpic Lluís Companys (previst per les 16.15 hores), així com l’espectacle ‘Corteo’ de Cirque du Soleil al Palau Sant Jordi (programat a les 16.30 hores), l’arribada de La Volta a Barcelona s’anticipa en aquesta edició una hora

Aquest avançament horari permet facilitat el desmuntatge i, així, regular de forma més efectiva l’arribada massiva de públic a l’Anella Olímpica posteriorment, però implica retallar l’etapa prevista a excepció de les sis voltes al circuit de Montjuïc, que es mantindran com en d’altres edicions per tal de viure l’espectacle ciclista a la Muntanya Màgica. D’aquesta manera, l'entrada a Barcelona serà cap al migdia, i la finalització de l’etapa al voltant de les 13 hores.

La Volta sortirà de forma neutralitzada des de l’avinguda Reina Maria Cristina a les 10.55 hores en direcció a plaça d’Espanya per arribar a la Gran Via i continuar amb direcció als municipis de L’Hospitalet, El Prat, Sant Boi, Viladecans Gavà i Castelldefels, tornant cap a la ciutat de Barcelona per l’autovia de Castelldefels, pl. de Cerdà i, novament per la Gran Via, arribar a pl. d’Espanya, av. Reina Maria Cristina i av. Rius i Taulet, on s’inicia el circuit de sis voltes pel parc de Montjuïc i finalitza l’etapa.

Per aquesta raó, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana fer servir el metro, recorreguts alternatius o bé destinar més temps del previst per fer els desplaçaments durant aquestes hores a l’entorn dels llocs per on transcorrerà l’etapa. En total, 15 línies de bus de TMB estaran afectades pel pas de La Volta: D20, H12, H16, V5, X2, 13, 46, 65, 79, 94, 95, 109, 115, 150 i la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic.

Per a més informació es pot consultar l'avís corresponent a la secció avisos de servei del web de TMB i el web de l’organització de la Volta Ciclista a Catalunya, on es descriu el recorregut de manera detallada i l’horari estimat de pas dels participants a la cursa per cada punt.

Categorías: Tren real

TMB transporta els participants de l'Institut Guttmann a la gimcana 'Barcelonada'25'

Jue, 03/27/2025 - 11:27

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l'lnstitut Guttman participen avui dijous en la celebració de la Barcelonada'25, una gimcana de geolocalització amb tecnologia mòbil. TMB ofereix un servei solidari d'autobús per transportar cap a Barcelona el grup de pacients i professionals de la Guttman que participen en la prova lúdica. Els conductors voluntaris són personal de TMB i ho fan fora del seu horari laboral.

Enguany, l'Institut Guttmann celebra el 60è aniversari de la inauguració de l’hospital de neurorehabilitació, un centre de referència especialitzat en el tractament medicoquirúrgic i la rehabilitació integral d'adults, joves i nens amb lesió medul·lar, dany cerebral adquirit o una altra discapacitat d'origen neurològic. Proporciona una atenció especialitzada, integral, continuada i personalitzada als seus pacients.

La Barcelonada és una gimcana de geolocalització amb tecnologia mòbil. Es tracta d'una activitat adreçada als joves que els ha de permetre saber localitzar qualsevol punt de la ciutat tot combinant els mitjans clàssics (targetes, mapes…) amb l’ús de tecnologies (internet, geolocalització, codis QR, realitat augmentada…) aplicant el treball cooperatiu en grups de quatre. Els protagonistes del projecte és l'alumnat dels centres de secundària, amb el suport del professorat. 

Imatge El servei solidari de bus de TMB per a la Barcelonada'25 a la plaça de Catalunya / Foto: Institut Guttmann 

 

TMB i l'Institut Guttman, 25 anys de col·laboració

L’Institut Guttmann i Transports Metropolitans de Barcelona col·laboren des de l’any 2000 per fomentar l’autonomia de les persones amb discapacitat d’origen neurològic i/o amb problemes de mobilitat en la utilització del transport públic promovent la seva inclusió i participació en la comunitat. 

El conveni de col·laboració entre les dues entitats es va iniciar amb els serveis solidaris d’autobús per part de conductors voluntaris de TMB fora de la jornada laboral. Es tractava d’ajudar grups de persones amb necessitat especials a desplaçar-se fins a un punt concret de l’àrea metropolitana de Barcelona. L'any 2011 el conveni es va ampliar amb la possibilitat de participar en els tallers de foment de l’autonomia en la xarxa de metro i bus. 

Els pacients de l'Institut Guttmann participen en sessions regulars de coneixement de la configuració i ús de les xarxes de metro i d’autobusos, en què voluntaris de TMB els mostren de manera detallada i pràctica tots els dispositius i elements d’accessibilitat i seguretat que s’hi poden trobar. Durant les sortides, els pacients van sempre acompanyats de treballadors voluntaris de TMB i dels professionals de l’Institut Guttmann que els formen i assessoren sobre activitats tan bàsiques com el maneig de la cadira de rodes i ajudes tècniques, l’accés al metro i l’autobús, la ubicació de la senyalització i els espais accessibles.

Categorías: Tren real

Rosario Ibáñez, mestra a les Escoles del Metro durant 20 anys, parla amb 'El Periódico'

Jue, 03/27/2025 - 09:30

Des de l'any 1945, promocions d'empleats del Metro Tranversal (l'actual L1) i els seus fills i filles, tenien la possibilitat d'assistir a classes i rebre formació reglada a les Escoles Comercials Montserrat. Centenars d'estudiants van assolir els estudis primaris i de batxillerat, cosa que els va facilitar l'entrada al món laboral en uns anys difícils. 

Una de les mestres del centre era Rosario Ibáñez, entrevistada a El Periódico. Filla d'empleat de Metro, alumna de les Escoles des dels 7 anys i posteriorment mestra del centre (1961-1985) repassa la seva experiència personal i el vessant humà de l'empresa. Va arribar de l'Aragó a Barcelona el 1953. El pare va entrar (pels pèls) a treballar a Metro i així ella el 1953 comença a rebre l'educació a les Escoles Montserrat, ubicades a la Rambla Badal, a Sants. "Em vaig sentir molt cuidada pel Metro. També és important dir que mai vaig sentir que hi hagués una educació diferent per als nois i les noies. Bé, una diferència: les noies fèiem costura".

L'any 1985 van tancar les Escoles i es va convertir en un centre públic (avui l'escola Cavall Bernat) i els professors i professores van passar a treballar a diferents departaments de l'empresa Ferrocarril Metropolità, la majoria com a tècnics i administratius. La Rosario va ser programadora, va aparèixer l'ordinador i va treballar amb les primeres aplicacions. Ella i una altra companya van ser de les primeres dones que van treballar al departament d'informàtica de la corporació. 

L'entrevista completa està disponible al següent enllaç

Categorías: Tren real

Transport públic per a l’espectacle ‘Corteo’ de Cirque du Soleil al Palau Sant Jordi

Jue, 03/27/2025 - 08:36

Amb motiu de l’espectacle ‘Corteo’ de Cirque du Soleil que té lloc al Palau Sant Jordi amb funcions a diari en diferents horaris, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilita els dies amb màxima afluència de públic serveis d’autobusos llançadora per a la pujada i la baixada. Aquestes llançadores connecten la plaça d’Espanya i el Palau Sant Jordi i circulen demà divendres, 28 de març, de 19 h. a 21 hores; demà passat dissabte, 29 de març, de 15 h. a 21 hores; i dissabte de la setmana vinent, 5 d’abril, de 15 h. a 21 hores.

En aquests serveis de busos llançadora són vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat i els vehicles, que són articulats, porten l'indicador de línia “Pl. Espanya – Palau St. Jordi”.

Cal recordar que el metro funciona divendres fins a les 2 de la matinada i dissabte de forma ininterrompuda durant tota la nit. 

Per a més informació es pot consultar la secció avisos de servei del web de TMB.

Categorías: Tren real

La creació del Gran Metro de Barcelona

Mié, 03/26/2025 - 13:25

El Gran Metro no va ser la primera empresa constituïda per construir una línia de metro, honor que correspon a la societat Ferrocarril Metropolitano de Barcelona, SA, coneguda com el Transversal, però sí que va ser la primera a inaugurar i explotar el primer ferrocarril metropolità de la ciutat el 30 de desembre del 1924, amb un tram de 2.714 metres i quatre estacions, Catalunya, Aragó –l'actual Passeig de Gràcia–, Diagonal i Lesseps.

Antecedents

La xarxa de metro de Barcelona començà a prendre forma als anys vint del segle passat, quan s’estaven treballant diferents projectes des de temps abans, dels quals dos d’ells acabarien convertint-se en realitat. Llavors el metro era considerat el sistema de transport del futur per a les grans ciutats. Londres, Nova York i d’altres grans ciutats ja tenien metro, i la capital catalana també en volia.

El primer moviment per configurar una línia de metro va venir el 1907 de la mà dels enginyers Pau Müller i Octavio Zaragoza, quan van demanar una concessió de ferrocarril subterrani per unir la Ciutadella amb la Bonanova. L’Estat va aprovar el projecte el 1912, però no es va trobar finançament i va quedar aturat. 

El mateix any 1912, un altre enginyer, Fernando Reyes, presentava un segon pla de metro que volia creuar Barcelona des de Sants fins a Sant Martí, unint el sud-oest i el nord-est de la ciutat amb un enllaç ferroviari subterrani, Així es com el 1920 es va constituir la companyia Ferrocarril Metropolitano de Barcelona, SA, tot i que novament els diners van ser l’obstacle per retardar el projecte fins a l’any 1922.

Pel que fa a la proposta de Müller i Zaragoza, les dificultats econòmiques van obligar a traspassar al Banco de Vizcaya la concessió que l’Estat els havia aprovat el 1912, però no seria fins després de la Primera Guerra Mundial que bancs i empresaris s’atrevirien a apostar pels projectes del metro a Barcelona.

Finalment, el 26 de març del 1921, el Banco Hispano Colonial, la companyia Tranvías de Barcelona, SA, Ferrocarriles de Cataluña i el consorci Arnús-Garí van decidir unir-se al Banco de Vizcaya per finançar el projecte i constituir la societat Gran Metropolitano de Barcelona, SA., i dos mesos després, el 26 de maig, firmaven davant notari l’escriptura fundacional de la mateixa amb un capital social de 15 milions de pessetes.

La nova empresa va modificar el projecte original de Müller i Zaragoza, de manera que finalment es contemplaven dos ramals, l’un sota la Rambla i l’altre sota la Via Laietana, que confluïen al passeig de Gràcia per pujar cap a Lesseps. 

Les obres començaven a finals d’aquell mateix any i  van ser dirigides per l’enginyer Santiago Rubió i Tudurí, inaugurant el primer dels ramals entre Catalunya i Lesseps el 30 de desembre de 1924.

Posteriorment s’obriria al servei, l’1 de maig del 1925, l’estació de Fontana, i el 5 juliol del mateix any s’ampliaria la línia fins a Liceu, al cor de la Rambla.

L’ampliació amb el segon ramal

El 1926, un parell d’anys més tard de l’entrada en servei d’aquesta primera línia, el Gran Metro posaria en funcionament l’altre ramal projectat, que es coneixeria inicialment com a línia II i que connectava l’estació d’Aragó amb les d'Urquinaona i Jaume I.

No seria fins a l’any 1934 quan aquest segon ramal es prolongaria fins a la part baixa de la Via Laietana, concretament fins a una parada que hi havia davant de l’actual edifici de Correus, avui fora de servei. 

Imatge

Inauguració de la línia del Gran Metro entre Catalunya i Lesseps, el 30 de desembre de 1924 / Arxiu Fundació TMB

Imatge

Plànol de la memòria del Gran Metro de l'any 1925 / Arxiu Fundació TMB

Categorías: Tren real

Transport públic a l’Estadi Olímpic Lluís Companys per al 27 de març (Barça – Osasuna)

Mié, 03/26/2025 - 06:54

Amb motiu del partit de Lliga pendent per ajornament, que se celebra demà dijous, 27 de març, entre el FC Barcelona i l’Osasuna a l’Estadi Olímpic Lluís Companys a les 21 horesmetro i autobusos de TMB seran les opcions més recomanables per desplaçar-se a la muntanya de Montjuïc, no només per aquest esdeveniment sinó també per a tots els partits següents a celebrar a aquest recinte de Montjuïc mentre durin les obres al Camp Nou.

L’operativa especial prevista és la següent:

  • La xarxa de metro reforçarà el servei amb més personal d’atenció, seguretat i neteja a les estacions d’Espanya (L1 i L3), Poble Sec (L3) i Paral·lel (L2 i L3). Hi haurà més trens en circulació, en funció de l’horari del partit, a les línies 1 i 3, les més indicades per apropar-se a l’Estadi Olímpic, amb l’estació d’Espanya com a centre neuràlgic. Recordem que dijous el metro funciona fins a les 12 de la nit.
     
  • S’habiliten dos serveis gratuïts d’autobusos llançadora per a les persones que tinguin entrada per assistir al partit, amb origen i final a la plaça d’Espanya, d’una banda, i a l’aparcament de Fira 2, de l’altra, que connectaran amb la zona de l’estadi. Aquests dos serveis especials de bus començaran dues hores abans de l’inici de l’esdeveniment esportiu i acabaran una hora i mitja després de la finalització. Els usuaris disposaran d’un total de 17 vehicles que sortiran en intervals d’entre 3 i 4 minuts.
     
  • Una altra opció per apropar-se a la zona serà utilitzar el funicular de Montjuïc, que també es reforçarà i veurà incrementades les seves freqüències de pas durant les dues hores d’abans de l’inici del partit i durant les dues hores de després de l’acabament.

Cal recordar que també hi ha diverses línies regulars d’autobusos de TMB que apropen a la zona. Aproximen a l’Estadi Olímpic Lluís Companys les línies 13, 55, 125, 150; a la plaça d’Espanya arriben les línies D20, D40, H12, H16, V7, 13, 23, 46, 52, 65, 79, 91, 109, 150 i X2; al passeig de la Zona Franca: H16, V3, V5, 109 i 125.

Per a més informació, es pot consultar la secció avisos de servei del web de TMB.

Categorías: Tren real

Nou impuls als dos sistemes de bici pública de la Metròpolis de Barcelona

Mar, 03/25/2025 - 15:15

Gràcies al paquet d’ajudes que ha aprovat el Govern central per al foment de l’ús dels serveis públics de préstec de bicicletes, els dos sistemes de bici compartida de la metròpolis de Barcelona, l’AMBici i el Bicing, tindran un nou impuls. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona, els titulars d’aquests serveis, accediran als fons que s’ofereixen a través del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, i que permetran reforçar aquests dos sistemes. L’objectiu final: seguir potenciant l’ús de la bici pública, com a mitjà de transport sostenible d’últim quilòmetre,  a la metròpolis de Barcelona.   

L’èxit del Bicing i de l’AMBici posicionen l’àrea metropolitana com la quarta metròpolis del món amb més usos de bici pública compartida després de París, Nova York i Ciutat de Mèxic.

Objectiu comú i estratègies complementàries
Per aconseguir aquest objectiu comú, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, a través de BSM, l’empresa pública que gestiona el Bicing, s’han coordinat i han establert estratègies complementàries, d’acord amb les característiques i el grau de maduresa en què es troba actualment cadascun dels serveis.

Per una banda, l’AMB, per fomentar l’entrada de nous abonats al servei de bici pública metropolitana, que és gestionat per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i és el sistema més jove, reduirà al 50 % el preu de venda dels abonaments de l’AMBici abans de l’estiu. D’aquesta manera, el cost de l’abonament de l’AMBici passarà de 40 € anuals a 20 € anuals. Aquestes tarifes amb descompte del 50 % s’aplicaran als abonaments anuals adquirits entre l’1 de gener i el 31 de desembre del 2025, o fins a la vigència dels ajuts que es puguin prorrogar amb condicions equivalents a les previstes al Reial decret llei de referència. La mesura s’ha aprovat avui, dimarts 25 de març, al Consell Metropolità de l’AMB.

D’altra banda, el Bicing, un sistema molt consolidat i madur a la ciutat de Barcelona, destinarà els fons del govern central a impulsar l’ampliació de la seva flota elèctrica i del nombre d’estacions. Aquesta ampliació, en marxa des de l’any passat, té com a objectiu assolir les 8.000 bicicletes (5.000 de les quals seran elèctriques) i sumar 66 noves estacions prioritzant les zones de més demanda del servei i aquells barris on es vol millorar la connexió.

D’aquesta manera, el Bicing dona resposta a l’increment de demanda registrat els darrers anys i millora l’experiència dels usuaris, que cada vegada aposten més pels models elèctrics per la seva comoditat. Actualment, 8 de cada 10 viatges es fan amb bicicleta elèctrica, un canvi de tendència que s’ha accentuat gràcies a l’èxit del model híbrid de la xarxa de Bicing i l’expansió del servei als barris de muntanya.

Aquest nou impuls s’emmarca en el Reial decret llei 1/2025, del 28 de gener, pel qual s’aproven mesures urgents en matèria econòmica, de transport, de Seguretat Social, i per fer front a situacions de vulnerabilitat (publicat al BOE el 29 de gener del 2025), i d’acord amb el seu capítol VI, de mesures per al foment dels serveis públics de préstec de bicicletes.

L’AMB també ha aprovat avui, al Consell Metropolità, un nou abonament del servei AMBici: l’abonament flexible. Concretament, aquesta nova tarifa ofereix tres possibles períodes de diferents dies de vigència (1, 2 i 3 dies), cadascun amb la seva tarifa (5, 9 i 12 euros), i que permeten viatges il·limitats de fins a 30 minuts. Amb aquest nou abonament, l’AMB ofereix la possibilitat de captar un nou perfil d’usuaris, els esporàdics, als quals l’abonament AMBici no els surt a compte econòmicament. Per exemple: visitants, turistes o ciutadans que es desplacen alguns caps de setmana i per oci, entre d’altres.

La bicicleta compartida, un dels pilars de la mobilitat sostenible a la metròpolis
El Bicing, la bicicleta compartida pública de Barcelona, va tancar el 2024 amb gairebé 164.000 persones abonades i prop de 19 milions d’usos. El servei disposa actualment de 7.608 bicicletes (4.608 d’elèctriques i 3.000 de mecàniques) i 527 estacions.

Aquestes xifres evidencien l’èxit i la consolidació del Bicing com un dels pilars fonamentals de la mobilitat de Barcelona, essent una alternativa de mobilitat sostenible per a la ciutadania.

L’AMBici, de titularitat de l’AMB i gestionat per TMB, compta amb més de 16.000 usuaris actius des que es va posar en marxa ara fa dos anys. El 2024, el servei va superar els 1,6 milions de desplaçaments. Actiu en 15 municipis metropolitans, per a la seva implantació ha disposat de més de 7,7 milions d’euros provinents dels fons del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation EU.

En aquests moments, l’AMBici està instal·lant 32 noves estacions i 345 bicicletes, repartides entre els 15 municipis metropolitans que ja disposen del servei. Per tant, es passarà de les 204 estacions i 2.255 bicicletes actuals a 236 estacions i 2.600 bicicletes.

Els usuaris dels dos serveis disposen de diverses estacions de transferència entre AMBici i Bicing a les zones limítrofes de Barcelona per poder deixar la bicicleta d’un dels serveis i agafar la bicicleta de l’altre.
 

Categorías: Tren real

TMB adjudica la gestió dels espais publicitaris de la xarxa de Bus Metropolità durant els pròxims 4 anys

Lun, 03/24/2025 - 14:28

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha resolt per concurs públic la gestió dels serveis de publicitat de 1.166 vehicles de la flota d’autobusos per als pròxims 4 anys (amb opció a pròrroga per un any addicional) a l’empresa Global. El contracte també inclou 837 autobusos de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona). El contracte preveu uns ingressos mínims de 7,4 milions d’euros a l’any per a TMB i d’1,2 milions anuals per a l’AMB, que podrien ser superiors depenent del que Global ingressi per l’explotació d’aquests espais publicitaris.

El nou exclusivista, líder i referent en publicitat amb un consolidat negoci local, nacional i internacional, s’ocuparà de la publicitat estàtica, interior i exterior, del conjunt de la flota d’autobusos de TMB, integrada per 1.166 vehicles de diferents tipologies. Segons les condicions del concurs, la publicitat destinada a tots aquests suports s’acomodarà, en tot el seu contingut i formalitat, a les disposicions dictades en l’àmbit europeu, nacional, autonòmic i local pels organismes competents.

Per primera vegada, la mateixa empresa gestionarà la publicitat de la xarxa completa de Bus Metropolità, que inclou la flota d’autobusos de TMB (gestió directa) i de la flota d’autobusos de l’AMB (gestió indirecta). I és la mateixa empresa que explota també els suports publicitaris del metro. Per això, Global destaca que primer van convidar els ciutadans al cor de Barcelona, en referència al suburbà, i ara els diuen Puja’t al bus. Viu Barcelona”. 

La publicitat en l’exterior dels autobusos és considerada com una de les més eficaces en termes d’audiència, segons l’Estudi General de Mitjans. De fet, el 90% dels ciutadans de Barcelona i la seva àrea metropolitana identifiquen contínuament publicitat en els autobusos, dirigida a un públic molt divers i amb una àmplia cobertura territorial.

Categorías: Tren real

Páginas