Notícias TMB
El telefèric de Montjuïc registra el seu rècord històric de passatgers
El telefèric de Montjuïc, gestionat per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), ha batut aquest passat mes d’agost el seu rècord històric en validacions, amb més de 259.000, un 18% més que a l’agost de l’any passat i un 13% més que l'agost de 2019. De fet, aquest any 2023 el transport d’oci de la muntanya de Montjuïc ha registrat més viatges que mai. De gener a agost de 2023, exceptuant el mes de febrer (el Telefèric estava aturat per la revisió tècnica anual, del 30 de gener al 19 de febrer), ha fet rècord històric cada mes.
La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha mostrat la seva satisfacció per l’augment de l’ús del Telefèric com un “transport icònic de la ciutat de Barcelona” i ha recordat que “els beneficis que es generen als transports d’oci que gestiona TMB ajuden a finançar les xarxes de transport públic de bus i metro”.
El telefèric de Montjuïc es va inaugurar l'any 2007 i aquest 2023 va camí d’assolir el seu màxim de viatges en un any, ja que en els primers vuit mesos ha arribat als 1,38 milions de viatges, quan el 2022 va realitzar un total d'1,53 milions de viatges en tot l’any.
Cal recordar que TMB ofereix als turistes i visitants els seus serveis de transport Barcelona Bus Turístic, Barcelona Night Tour, Telefèric de Montjuïc i Catalunya Bus Turístic, així com els abonaments Hola Barcelona Travel Card.
Vídeo resum de les obres d'aquest estiu a l'L4 de metro
Les obres a l’L4 que s'han dut a terme aquest estiu han suposat la demolició de 6 quilòmetres de via doble que s’han construït de nou.
En altres publicacions ja vam descriure les magnituds d'aquesta obra: substitució del balast per formigó, instal·lació de 12.000 metres lineals de carril d'acer, amb 500 soldadures elèctriques i 400 d'aluminotèrmiques que se subjecten amb 21.000 fixacions antivibratòries sobre una plataforma formada amb 11.500 metres cúbics de formigó.
Aquest vídeo de COMSA resum en poc més d'1 minut aquestes millores.
Transport públic per al concert d’Hombres G al Palau Sant Jordi
Amb motiu del concert d’Hombres G que tindrà lloc al Palau Sant Jordi demà dissabte, 30 de setembre (21 hores), Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà un servei especial d’autobusos de baixada quan finalitzi el concert (a partir de les 22:50 hores aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquest servei seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.
Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu del concert, es reforçarà demà dissabte de 18.30 h a 21 hores.
Dissabte el metro funciona ininterrompudament durant tota la nit.
Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
Transport públic per al partit de futbol Barça-Sevilla i el concert de Joaquín Sabina de demà
Amb motiu de la coincidència a les 21 hores de demà, divendres 29 de setembre, del partit de Lliga entre el FC Barcelona i el Sevilla FC a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, i del segon i últim concert de Joaquín Sabina al Palau Sant Jordi, metro i autobusos de TMB seran les opcions més recomanables per desplaçar-se per la muntanya de Montjuïc.
L’operativa especial prevista és la següent:
- La xarxa de metro reforçarà el servei amb més personal d’atenció, seguretat i neteja a les estacions d’Espanya (L1 i L3), Poble Sec (L3) i Paral·lel (L2 i L3). Hi haurà més trens en circulació, en funció de l’horari del partit i del concert, a les línies 1 i 3, les més indicades per apropar-se a l’Estadi Olímpic, amb l’estació d’Espanya com a centre neuràlgic. Recordem que divendres el metro funciona fins a les dues de la matinada.
- S’habiliten dos serveis gratuïts d’autobusos llançadora per a totes les persones que tinguin entrada per assistir al partit o al concert, amb origen i final a la plaça d’Espanya, d’una banda, i a l’aparcament de Fira 2, de l’altra, que connectaran amb la zona de l’estadi. Aquests dos serveis especials de bus començaran dues hores abans de l’inici de l’esdeveniment esportiu i acabaran una hora i mitja després de la finalització. Els usuaris disposaran d’un total de 17 vehicles que sortiran en intervals d’entre 3 i 4 minuts, el que suposarà una capacitat global per transportar fins a 4.400 persones per hora.
- Una altra opció per apropar-se a la zona serà utilitzar el funicular de Montjuïc, que també es reforçarà i veurà incrementades les seves freqüències de pas durant les dues hores d’abans de l’inici del partit i durant les dues hores de després de l’acabament.
Cal recordar que també hi ha diverses línies regulars d’autobusos de TMB que apropen a la zona. Aproximen a l’Estadi Olímpic Lluís Companys les línies 13, 55, 125, 150; a la plaça d’Espanya arriben les línies D20, D40, H12, H16, V7, 13, 23, 46, 52, 65, 79, 91, 109, 150 i 165; al passeig de la Zona Franca: H16, V3, V5, 109 i 125.
TMB recomana planificar amb temps el desplaçament. Per a més informació, es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
TMB adjudica el subministrament de pneumàtics per al circuit de manteniment de l’àrea de bus
Transports Metropolitans de Barcelona ha adjudicat l’aprovisionament de pneumàtics per als propers dos anys destinats al manteniment i reposició dintre de l’àrea de bus. El fabricant japonès Yokohama ha estat l’escollit per realitzar aquest subministrament mitjançant el seu model de pneumàtic 120U, específic per serveis de transport urbà i que permet el muntatge en totes les posicions del vehicle. La licitació contempla el lliurament del material a raó de 2.500 pneumàtics per cadascun dels períodes esmentats.
L’empresa ha desenvolupat la tecnologia del pneumàtic atenen als criteris de sostenibilitat marcats al concurs públic, i que inclouen entre d’altres, la distribució fins a les instal·lacions de TMB amb vehicles de zero emissions. Els pneumàtics també compleixen amb l’etiqueta EU que marca, entre d’altres, els criteris de qualitat del producte en matèria de resistència i eficiència.
Noves tecnologies, nous reptes
El nou pneumàtic adjudicat presenta novetats substancials respecte a anteriors generacions del producte: se n’ha millorat el recobriment aconseguint una carcassa superior per fer front als reptes que presenten els nous autobusos de zero emissions.
Els canvis en els pesos dels nous vehicles o en les rutines d’acceleració han estat satisfets pel fabricant tenint en compte els principis de seguretat, fiabilitat i sostenibilitat demandats per TMB. Els pneumàtics compten amb un disseny que incorpora una banda de rodament més ampla, augmentant el contacte amb la superfície i millorant la tracció quan els elements climatològics es considerin adversos.
Visita d’una delegació de l’empresa Yokohama
Amb motiu de l’adjudicació, una delegació de l’empresa Yokohama, ha visitat les instal·lacions de TMB per conèixer el funcionament i l’estructura organitzativa de l’empresa, interessant-se pels aspectes relacionats amb el manteniment dels vehicles i pel funcionament del centre de control de bus.
Una delegació d’alt nivell amb representants del Brasil i d'Itàlia visita les instal·lacions de TMB
Aquests dies, del 25 al 29 de setembre, una delegació d’alcaldesses i equips tècnics del Brasil i d’Itàlia estan de gira per Espanya, emmarcat en el projecte ‘AcessoCidades’, un intercanvi d’experiències entre països per fomentar una mobilitat sostenible a partir de criteris d’igualtat. Una de les parades és Barcelona i en l'agenda de visites s'incloïa una parada a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).
La delegació ha visitat aquest matí a les instal·lacions de Triangle Ferroviari, on han estat rebuts per Santiago Torres, director de Comunicació i Relacions Institucionals i de la Fundació TMB; Michael Pellot, director de relacions internacionals de TMB i Josep Mensión, director dels serveis centrals de la xarxa de Bus de TMB. La visita s’ha centrat en l’aposta de la companyia per l’electrificació de la flota d’autobusos i convertir-la en zero emissions (projecte, vehicles, estacions de càrrega), les línies del servei de bus a demanda (El meu Bus) i la incorporació de la perspectiva de gènere i les polítiques d’igualtat de l’empresa. A la tarda i demà, encara a Barcelona, visitaran les oficines d’FGC i de l’AMB i els explicaran el projecte de les ‘superilles’ i el servei de l’AMBici, a Santa Coloma.
Una visita d'alt nivell polític
Es tracta d’una visita d’alt nivell, entre els participants, destaquen Paula Mascarenhas, alcaldessa de la ciutat de Pelotas, la quarta major població de l’estat de Rio Grande do Sul amb 325.000 habitants; Cristina Caxinhas, alcaldessa de Novo Hamburgo (Porto Alegre), amb una població de 250.000 persones; o Maria Margarida Martins, alcaldessa de Juiz de Fora (Minas Gerais), ciutat de 547.000 habitants.
Les tres ‘prefeites’ -denominació de les alcaldesses al Brasil- i la delegació italiana veuran les iniciatives en matèria de mobilitat i igualtat que ja estan funcionant a les àrees urbanes de Vigo i Pontevedra, a Galícia; Barcelona i Santa Coloma de Gramenet, a Catalunya, i Bilbao, al País Basc.
La gira s’emmarca en el projecte ‘AcessoCidades: ciutats més accessibles i connectades’ i té com a objectiu l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques entre països per fomentar una mobilitat sostenible a partir de criteris d’igualtat i fer front així als reptes mediambientals i prendre decisions en polítiques de mobilitat urbana, especialment en ciutats de més de 80.000 persones com té el Brasil.
'AcessoCidades' és un projecte del Frente Nacional de Prefeitos (Brasil), amb la participació de la Confederación de Fondos de Cooperación y Solidaridad (Espanya) y la Associazione Nacionale Comuni Italiani (Itàlia), juntament amb la col·laboració de la Unió Europea.
Transport públic per als concerts de Joaquín Sabina al Palau Sant Jordi
Amb motiu dels concerts de Joaquín Sabina que tindran lloc al Palau Sant Jordi demà dimecres, 27 de setembre, i demà passat l’altre divendres, 29 de setembre (programats tots dos dies a les 21 hores), Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) habilitarà serveis especials d’autobusos de baixada quan finalitzin els concerts (a partir de les 22.30 hores aproximadament) entre el recinte i la plaça d’Espanya. Per a aquests serveis seran vàlids tots els títols de transport del sistema tarifari integrat. Els vehicles portaran l’indicador de línia “Pl. Espanya - Palau Sant Jordi”.
Per pujar al Palau Sant Jordi, TMB recomana utilitzar la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc) que, amb motiu dels concerts, es reforçarà demà dimecres i demà passat l’altre divendres de 18.30 h a 21 hores.
Dimecres el metro funciona fins a les 12 de la nit i divendres fins a les 2 de la matinada.
Recordem que el concert de divendres coincideix amb el partit de Lliga entre Barça i Sevilla a l'Estadi Olímpic Lluís Companys i amb el dispositiu especial de transport públic habitual, fet que obliga a desviar la línia 150 de bus, que també por veure's afectada per l'afluència d'assistents a l'encontre. TMB recomana planificar amb temps el desplaçament.
Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
Transport públic a l’Estadi Olímpic Lluís Companys per al dissabte 23 de setembre (Barça - Celta)
Amb motiu del pròxim partit de Lliga, que se celebra demà dissabte, 23 de setembre, entre el FC Barcelona i el Real Club Celta de Vigo a l’Estadi Olímpic Lluís Companys a les 18.30 h, metro i autobusos de TMB seran les opcions més recomanables per desplaçar-se per la muntanya de Montjuïc, no només per aquest esdeveniment sinó també per a tots els partits següents a celebrar a aquest recinte de Montjuïc mentre durin les obres al Camp Nou.
TMB recomana planificar amb temps els desplaçaments. El partit coincideix amb el dispositiu previst per TMB per a les Festes de la Mercè. L’operativa prevista és la següent:
- La xarxa de metro reforçarà el servei amb més personal d’atenció, seguretat, neteja a les estacions d’Espanya (L1 i L3), Poble Sec (L3) i Paral·lel (L2 i L3). Hi haurà més trens en circulació, a les línies 1 i 3, les més indicades per apropar-se a l’Estadi Olímpic, amb l’estació d’Espanya com a centre neuràlgic. Recordem que, amb motiu de les festes de la Mercè, totes les línies convencionals de la xarxa reforcen el servei, a més el metro funcionarà 91 hores sense interrupció, des de les 5 del matí de divendres 22 fins a la mitjanit de dilluns 25.
- S’habiliten dos serveis gratuïts d’autobusos llançadora per a les persones que tinguin entrada per assistir al partit, amb origen i final a la plaça d’Espanya, d’una banda, i a l’aparcament de Fira 2, de l’altra, que connectaran amb la zona de l’estadi. Aquests dos serveis especials de bus començaran dues hores abans de l’inici de l’esdeveniment esportiu i acabaran una hora i mitja després de la finalització. Els usuaris disposaran d’un total de 17 vehicles que sortiran en intervals d’entre 3 i 4 minuts, el que suposarà una capacitat global per transportar fins a 4.400 persones per hora.
Dissabte 23, de 10.30 a 21 h, s’ha previst un reforç especial de la línia 150 de bus, que connecta la plaça d’Espanya amb el Castell de Montjuïc, per a les activitats programades per la Mercè.
- Una altra opció per apropar-se a la zona serà utilitzar el funicular de Montjuïc, que també es reforçarà i veurà incrementades les seves freqüències de pas durant les dues hores d’abans de l’inici del partit i durant les dues hores posteriors a la finalització del matx.
Cal recordar que també hi ha diverses línies regulars d’autobusos de TMB que apropen a la zona. Aproximen a l’Estadi Olímpic Lluís Companys les línies 13, 55, 125, 150; a la plaça d’Espanya arriben les línies D20, D40, H12, H16, V7, 13, 46, 65, 79, 91, 109, 150 i 165; al passeig de la Zona Franca: H16, V3, V5, 109 i 125.
Per a més informació, es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
Metro i bus, protagonistes en un canal internacional de YouTube sobre transport públic
Paul Comfort, l'expert nord-americà en infraestructura de transport i tendències de trànsit, antic conseller delegat de l'Administració de trànsit de Maryland (MTA) i un gran apassionat del transport públic és el presentador i l'ànima de 'Transit Unplugged TV'. El show, format per diferents episodis i que compta amb dues temporades, té un canal de YouTube. A cada capítol Comfort visita una ciutat del món i ens explica en primera persona i de forma molt amena, en un vídeo curt d'uns 10-15 minuts, la gastronomia, la cultura i el transport públic d'aquell indret.
Aquest cop li ha tocat el torn a Barcelona, aprofitant que la ciutat acollia el congrés mundial de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP), Comfort ha fet una visita a la cimera i a banda s'ha interessat per les xarxes de metro i bus que gestiona Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), com a referents en automatització del suburbà i l'aposta per la reducció d'emissions del transport de superfície. Concretament, al programa apareixen les línies automàtiques del metro (L10), explicades de la mà de Jordi Picas, director de sistemes de Metro i també l'adquisició de nous models d'autobusos, presentat per Josep Maria Armengol, director de Tecnologia de Bus.
El metro funcionarà 91 hores seguides per les Festes de la Mercè 2023
Amb motiu de les Festes de la Mercè 2023, que tindran lloc del 22 al 25 de setembre, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana l’ús del transport públic en els desplaçaments als llocs on es duran a terme les activitats programades. Per això, TMB aporta tota la seva infraestructura de transport, i reforça i adapta els horaris de les línies de metro i autobús que donen servei tant als habituals escenaris com a la redistribució i descentralització d’espais que preveu la festa major de la ciutat.
A causa de les nombroses activitats programades al carrer, que poden afectar el trànsit de superfície, TMB recomana especialment l’ús del metro per desplaçar-se fins als diferents emplaçaments de la festa. El metro funcionarà sense interrupció les nits de divendres 22, dissabte 23 i diumenge 24 de setembre per afavorir la mobilitat amb transport públic i poder desplaçar-se també durant les nits sense necessitat de vehicle privat. Així, de divendres a dilluns, el metro oferirà 91 hores de servei continuat: els trens circularan des de les 5 de la matinada de divendres, 22 de setembre, fins a les 12 de la nit de dilluns 25.
Imatge Horari del servei de metro durant la Mercè 2023 / Imatge: TMB Horari del servei de metro durant la Mercè 2023 / Imatge: TMBHi haurà més trens a totes les línies convencionals principalment a les franges horàries d’última hora i non-stop, on s’ampliarà l’oferta un 33% respecte a l’habitual, així com a primera hora de dissabte, diumenge i dilluns. Hi haurà més personal d’atenció al públic i seguretat en aquelles línies i estacions de la xarxa de metro més properes als diversos escenaris dels actes programats per a la festa.
Reforços per al Piromusical de la Mercè
Per al Piromusical, una de les cites més multitudinàries de les festes, que tindrà lloc dilluns, 25 de setembre a les 22 hores, a l’avinguda Reina Maria Cristina, TMB reforçarà totes les línies de metro, en especial l’L1 i l’L3 (estació d’Espanya) i aplicarà les mesures necessàries per mantenir el servei previst a les línies d’autobusos que travessen la plaça d’Espanya, les que poden veure’s afectades, de 18 hores a la mitjanit són: D20, H12, H16, 13, 46, 65, 79, 109, 150 i la ruta vermella del Barcelona Bus Turístic. Cal recordar que la xarxa de metro dilluns 25 funcionarà fins a la mitjanit.
Reforços a Montjuïc i per als concerts i festival pirotècnic a la platja
Amb motiu de les activitats programades al Castell de Montjuïc i al Palauet Albéniz, dissabte 23, diumenge 24 i dilluns 25 de setembre, entre les 10.30 i les 21 hores, s’ha previst un reforç especial de la línia 150 de bus, que connecta la plaça d’Espanya amb el Castell de Montjuïc. Per ampliar-ne la capacitat, els tres dies de festa la línia circularà amb vehicles articulats i tindrà un interval de pas d’entre els 5-6 minuts.
Recordem que dissabte 23, hi ha partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic Lluís Companys a les 18.30 h, fet que obliga a desviar la línia 150 de bus i també pot veure’s afectada per l’afluència d’assistents al matx. També s’hi suma el dispositiu habitual de TMB per als dies de partit del Barça a Montjuïc.
Per accedir amb transport públic als concerts programats a la platja del Bogatell i per al festival pirotècnic a l’Espigó del Gas de divendres 22 i dissabte 23 de setembre, s’hi pot arribar en metro, amb l’L3 (estació de Drassanes) i l’L4 (estació de Barceloneta) i les línies regulars de bus D20, H14, V13, V15, V17, V19, 47 i 59. Per als concerts a l’escenari del carrer Menéndez Pelayo, a les Corts, recomanem arribar-hi amb la línia 3 de metro (estació de Palau Reial).
Afectacions pel Correfoc i la Cavalcada de la Mercè
Dissabte 23 tindrà lloc el Correfoc de la Mercè, que provocarà afectacions a les línies H10, V15, 7, 22, 24 i les línies del Barcelona Bus Turístic durant bona part del dia, per ocupació de l’espai al passeig de Gràcia, entre la Diagonal i la Gran Via. El dissabte 24 a la tarda, la Cavalcada de la Mercè farà el recorregut entre el carrer Pelai i la plaça de Sant Jaume, i afectarà les línies D50, H16, V13, V15, 55, 59, 67 i les dues rutes del Barcelona Bus Turístic, entre les 17.30 i les 19.30 hores.
Per a més informació sobre els transports públics per accedir als diferents escenaris de les Festes de la Mercè 2023, es podrà consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
Transport públic a l’Estadi Olímpic Lluís Companys per demà, 19 de setembre (Barça - Royal Antwerp)
Amb motiu del pròxim partit de l’anada de la fase de grups de la Lliga de Campions, que se celebra demà, dimarts 19 de setembre, entre el FC Barcelona i el Royal Antwerp FC a l’Estadi Olímpic Lluís Companys a les 21.00 hores, metro i autobusos de TMB seran les opcions més recomanables per desplaçar-se per la muntanya de Montjuïc, no només per aquest esdeveniment sinó també per a tots els partits següents a celebrar a aquest recinte de Montjuïc mentre durin les obres al Camp Nou.
L’operativa especial prevista és la següent:
- La xarxa de metro reforçarà el servei amb més personal d’atenció, seguretat, neteja a les estacions d’Espanya (L1 i L3), Poble Sec (L3) i Paral·lel (L2 i L3). Hi haurà més trens en circulació, en funció de l’horari del partit, a les línies 1 i 3, les més indicades per apropar-se a l’Estadi Olímpic, amb l’estació d’Espanya com a centre neuràlgic. Recordem que dimarts el metro funciona fins a la mitjanit.
- S’habiliten dos serveis gratuïts d’autobusos llançadora per a les persones que tinguin entrada per assistir al partit, amb origen i final a la plaça d’Espanya, d’una banda, i a l’aparcament de Fira 2, de l’altra, que connectaran amb la zona de l’estadi. Aquests dos serveis especials de bus començaran dues hores abans de l’inici de l’esdeveniment esportiu i acabaran una hora i mitja després de la finalització. Els usuaris disposaran d’un total de 17 vehicles que sortiran en intervals d’entre 3 i 4 minuts, el que suposarà una capacitat global per transportar fins a 4.400 persones per hora.
- Una altra opció per apropar-se a la zona serà utilitzar el funicular de Montjuïc, que també es reforçarà i veurà incrementades les seves freqüències de pas durant les dues hores d’abans de l’inici del partit i durant les dues hores de després de l’acabament.
Cal recordar que també hi ha diverses línies regulars d’autobusos de TMB que apropen a la zona. Aproximen a l’Estadi Olímpic Lluís Companys les línies 13, 55, 125, 150; a la plaça d’Espanya arriben les línies D20, D40, H12, H16, V7, 13, 23, 46, 52, 65, 79, 91, 109, 150 i 165; al passeig de la Zona Franca: H16, V3, V5, 109 i 125.
Per a més informació, es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
Afectacions a les línies d’autobusos per la Cursa de la Mercè 2023
Amb motiu de la celebració de la 45a edició de la Cursa de la Mercè, que tindrà lloc a Barcelona demà passat, diumenge 17 de setembre, diverses línies d’autobús poden tenir afectacions pel que fa a recorregut i horari entre les 6 i les 15 hores, aproximadament. Per aquesta raó, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana el metro per als desplaçaments per determinats sectors de la ciutat, especialment diumenge al matí i al migdia.
La Cursa de la Mercè (que s’iniciarà a les 8.30 hores) afectarà tot el trànsit de superfície al llarg del seu recorregut. La prova esportiva proposa un circuit de 10 quilòmetres que passa per alguns dels punts més emblemàtics de la ciutat. Els participants sortiran de l’avinguda Reina Maria Cristina i continuaran per plaça d’Espanya, avinguda Paral·lel, Calàbria, Gran Via de les Corts Catalanes, plaça Tetuan, passeig de Sant Joan, passeig Lluís Companys, Buenaventura Muñoz, Nàpols, passeig Pujades, passeig Lluís Companys (andana central), Ronda Sant Pere, plaça de Catalunya, ronda Universitat, plaça Universitat, ronda Sant Antoni, Sepúlveda, Viladomat i, de nou, avinguda Paral·lel, plaça d’Espanya i avinguda Reina Maria Cristina, on hi haurà l’arribada.
Imatge Circuit urbà de 10 K de la Cursa de la Mercè 2023 / Plànol: web Cursa de la Mercè Circuit urbà de 10 K de la Cursa de la Mercè 2023 / Plànol: web Cursa de la Mercè Circuit urbà de 10 K de la Cursa de la Mercè 2023 / Plànol: web Cursa de la Mercè
Tot plegat provocarà diferents afectacions en 34 línies de bus de TMB, que veuran alterat o limitat el recorregut mentre es desenvolupi la prova esportiva. Són les següents: D20, D50, H12, H14, H16, V9, V11, V13, V15, V17, V19, 6, 7, 13, 19, 21, 22, 24, 39, 46, 47, 54, 55, 59, 63, 65, 67, 79, 120, 121, 141, 150 i les línies del Barcelona Bus Turístic (rutes vermella i blava).
Per a més informació, es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
Els títols de transport públic integrats aviat estaran disponibles només amb la T-mobilitat
L’Autoritat del Transport Metropolità ha llançat una campanya de comunicació per informar que pròximament es deixaran de vendre els títols integrats T-usual, T-casual, T-grup i T-familiar en cartró banda magnètica, i que aquests passaran a estar disponibles només en format T-mobilitat sense contacte (plàstic, mòbil, i cartró).
El canvi principal es produirà a les màquines d’autovenda, que deixaran d’imprimir els bitllets en aquest format antic, i només emetran un nou format de targetes T-mobilitat.
Cartró per validar sense contacte
Les noves targetes seran de cartró, disposaran de xip per validar sense contacte i seran recarregables, a més a més de no requerir registre previ. Es tractarà doncs d’una targeta anònima que, a excepció de la T-usual, no estarà vinculada a les dades de ningú.
Cal tenir en compte que la T-usual en cartró T-mobilitat tindrà un disseny específic i sí que demanarà el DNI o el passaport en el moment de la compra, ja que és un títol personal intransferible. En aquest sentit, la targeta per a la T-usual no acceptarà la recàrrega de cap altre tipus de títol.
Les persones usuàries podran seguir viatjant amb les targetes de cartró antigues que tinguin fins que aquestes s’esgotin o fins la seva caducitat el proper 15 de gener donat que les màquines de validació seguiran admetent aquest tipus de bitllets.
El nou sistema de validació sense contacte i targetes recarregables serà l’única forma d’accedir amb títols integrats al transport públic en un futur proper. A partir d’aleshores, s’oferiran quatre modalitats, cadascuna de les quals admetrà uns títols integrats determinats:
Imatge Gràfic de títols de transport vàlids amb T-mobilitat. /Foto: ATM Gràfic de títols de transport vàlids amb T-mobilitat. /Foto: ATMA més a més, no tots els formats de targeta oferiran les mateixes funcionalitats. En estar vinculades digitalment amb una persona usuària, tant la targeta personalitzada de plàstic com el mòbil garantiran alguns avantatges respecte als formats de cartró, com el de recuperar els viatges en cas de pèrdua o robatori, a més a més de fer altres gestions en línia.
Imatge Gràfic de títols de transport vàlids amb T-mobilitat. /Foto: ATM Gràfic de títols de transport vàlids amb T-mobilitat. /Foto: ATMCampanya informativa
La campanya sota el lema ‘Aviat, només amb la T-mobilitat’, i que desplega l’ATM de Barcelona a partir d’aquest divendres 15 de setembre, pretén avisar amb antelació dels imminents canvis en la manera de viatjar de les persones usuàries, doncs implica un canvi d’hàbits en la manera de comprar i validar.
La campanya estarà activa a partir del 15 de setembre en mitjans de comunicació, xarxes socials i canals digitals. Us recordem que podeu donar-vos d'alta al sistema T-mobilitat mitjançant el web de TMB.
Transport públic a l’Estadi Olímpic Lluís Companys per al dissabte 16 de setembre (Barça - Betis)
Amb motiu del pròxim partit de Lliga, que se celebra dissabte, 16 de setembre, entre el FC Barcelona i el Real Betis a l’Estadi Olímpic Lluís Companys a les 21.00 h, metro i autobusos de TMB seran les opcions més recomanables per desplaçar-se per la muntanya de Montjuïc, no només per aquest esdeveniment sinó també per a tots els partits següents a celebrar a aquest recinte de Montjuïc mentre durin les obres al Camp Nou.
TMB recomana planificar amb temps els desplaçaments. L’operativa especial prevista és la següent:
- La xarxa de metro reforçarà el servei amb més personal d’atenció, seguretat, neteja i, si es dona el cas d’alguna incidència, manteniment de sistemes a les estacions d’Espanya (L1 i L3), Poble Sec (L3), Paral·lel (L2 i L3) i Foc (L10 Sud). Hi haurà més trens en circulació, en funció de l’horari del partit, a les línies 1 i 3, les més indicades per apropar-se a l’Estadi Olímpic, amb l’estació d’Espanya com a centre neuràlgic. Recordem que, com tots els dissabtes, el metro funciona tota la nit.
- S’habiliten dos serveis gratuïts d’autobusos llançadora per a les persones que tinguin entrada per assistir al partit, amb origen i final a la plaça d’Espanya, d’una banda, i a l’aparcament de Fira 2, de l’altra, que connectaran amb la zona de l’estadi. Aquests dos serveis especials de bus començaran dues hores abans de l’inici de l’esdeveniment esportiu i acabaran una hora i mitja després de la finalització. Les persones usuàries disposaran d’un total de 17 vehicles que sortiran en intervals d’entre 3 i 4 minuts, el que suposarà una capacitat global per transportar fins a 4.400 persones per hora.
- Una altra opció per apropar-se a la zona serà utilitzar el funicular de Montjuïc, que també es reforçarà i veurà incrementades les seves freqüències de pas durant les dues hores d’abans de l’inici del partit i durant les dues hores posteriors a la finalització del matx.
Cal recordar que també hi ha diverses línies regulars d’autobusos de TMB que apropen a la zona. Aproximen a l’Estadi Olímpic Lluís Companys les línies 13, 55, 125, 150; a la plaça d’Espanya arriben les línies D20, D40, H12, H16, V7, 13, 46, 52, 65, 79, 91, 109, 150 i 165; al passeig de la Zona Franca: H16, V3, V5, 109 i 125.
Per a més informació, es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.
Quan el metro es converteix en escola
Fa temps us vam mostrar com el metro de Kíev, la capital d'Ucraïna, es va convertir en refugi antiaeri arran dels bombardejos russos.
Ara impacten les imatges de com va ser el primer dia de classes per als estudiants a Khàrkiv, la segona ciutat més gran d'Ucraïna. Quan ens acostem als 600 dies de la invasió de Rússia, i per protegir als nens de l'amenaça constant dels atacs aeris, el metro de la ciutat s'ha convertit en una escola improvisada per fomentar la socialització dels infants en un país en el qual s'han destruït més de 1.300 escoles des de l'inici del conflicte el febrer del 2022.
Un equip de The Washington Post ha volgut acompanyar a aquests infants en el seu primer dia de classe.
TMB adjudica 36 autobusos més d’hidrogen
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) segueix amb pas ferm cap a la sostenibilitat de la seva xarxa de transport públic i acaba d’anunciar l’adjudicació de 36 autobusos estàndard d’hidrogen a l’empresa Solaris Bus Ibérica per un total de 23.396.400 euros, una compra finançada amb els fons concedits pel Ministerio de Transporte, Movilidad y Agenda Urbana, en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia – Next Generation.
La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha assenyalat que “aquesta adjudicació és un pas més en el compromís de TMB amb la sostenibilitat i, en concret, en la renovació de la flota de bus que ens permetrà arribar a un 25% de vehicles de zero emissions durant l’any vinent”. Bonet ha insistit que “Barcelona necessita més transport públic i més sostenible, i en aquesta línia s’està treballant a TMB, tant a bus com a metro”.
Amb aquesta adquisició, TMB augmenta significativament el nombre dels seus vehicles d’hidrogen, dels quals actualment en té 8 ja en servei a la línia X1 i reforça la seva aposta per l’hidrogen. TMB ja va ser pionera en l’ús de l’hidrogen posant en servei al transport públic, per primera vegada a Espanya, un bus d'hidrogen al mes d’abril del 2022. A més, la primera planta d’hidrogen d’ús públic a Espanya també va ser la de TMB i Iberdrola. Aquests fets han convertit a TMB en un referent europeu en la mobilitat amb hidrogen.
A banda, TMB està fent una inversió també important en vehicles elèctrics per a la seva flota, en línia al Pla Estratègic 2025 de TMB. Durant el 2023 ja s’ha licitat la compra de total 88 autobusos elèctrics de càrrega nocturna, 68 estàndards i 20 articulats, que arribaran entre finals d’aquest any i principis del 2024, i que han suposat una inversió de prop de 50 milions d’euros. Per fer aquesta aposta per la mobilitat sostenible, TMB ha iniciat una inversió que arribarà a gairebé 410 milions d’euros en adquisició de vehicles d’energies netes fins al 2026, el que suposarà la inversió més important de la història de TMB en la flota de bus.
La previsió de l’entitat és arribar a tenir un 25% de la flota de zero emissions el 2024. L’any vinent, la nova flota ja comptarà amb 232 autobusos elèctrics i 44 autobusos d’hidrogen, fet que permetrà a TMB reduir 4.785 tones d’emissions de CO₂ i 22 tones de NOx l’any.
L’aposta de TMB per la sostenibilitat a la seva flota de bus es mostra en el següent gràfic on es pot veure com evolucionarà el nombre de vehicles per tipus de combustible, reduint els dièsel i els híbrids mentre guanyen terreny els elèctrics i els d’hidrogen:
Imatge Gràfic evolució flota. /Foto: TMB Gràfic evolució flota. /Foto: TMBLa tecnologia de l’hidrogen
L’hidrogen, l’element més abundant en l’univers, és un vector energètic de gran versatilitat que està cridat a tenir un paper preponderant en el transport, emmagatzematge i conversió instantània en una energia útil, de formes d’energia diverses. La utilització de l’hidrogen per al transport està avançant gràcies al desenvolupament tecnològic lligat a les piles de combustible.
A la pila de combustible es desenvolupa un procés anomenat electròlisi inversa, mitjançant el qual l'hidrogen reacciona amb l'oxigen. L'hidrogen prové d'un o diversos dipòsits del vehicle, mentre que l'oxigen es capta de l'aire ambiental. L'únic derivat d'aquesta reacció és l'energia elèctrica generada, calor i aigua, que s'expulsa en forma de vapor pel tub d'escapament. Aconseguint així una mobilitat amb zero emissions.
Imatge Logos MITMA Logos MITMAL'origen del nom de les estacions de la xarxa del metro de Barcelona: la línia 5
Els que viatgem en metro incorporem a la nostra vida quotidiana tot un seguit de noms d'estacions sense pensar-hi. Quedem citats a la sortida de tal estació de metro, aconsellem baixar en tal o tal altra per arribar a un lloc determinat... Però sabem d'on venen aquests noms, a què o qui fan referència? Al llarg de diversos articles hem explicat d’on venen els noms de les línies convencionals de metro 1 i 3. Avui continuem la sèrie amb la línia 5, la línia blava.
La línia 5 té una longitud de 18,9 quilòmetres al llarg de 27 estacions i dona servei i connecta la ciutat de Barcelona amb els municipis de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat. La línia va ser inaugurada el 21 de juliol de 1959 sota el nom de «Línia II», com un segon eix transversal que complementés el servei de la L1.
Alguns dels noms de les estacions d’aquesta línia fan referència als barris (com per exemple Can Vidalet o Congrés) edificis singulars (Sagrada Família), equipaments (Hospital Clínic), places on estan ubicades (Plaça de Sants) però també personatges rellevants de la història o la cultura; per exemple poetes (Verdaguer, Maragall), o tot un virrei (Virrei Amat). Però anem a pams i veiem un per un l’origen de cada nom de les estacions de la línia 5 de metro.
Cornellà Centre
L’estació s’anomena com el barri de Cornellà de Llobregat al qual està ubicada. El topònim del municipi deriva del llatí Cornelianus, del que s’infereix que algú anomenat Cornelius va establir-hi en aquests terrenys una vil·la romana.
Gavarra
La Gavarra és altre barri de Cornellà de Llobregat, que deu el seu nom a una masia ja desapareguda: el Mas Gavarra. Afegir que la gavarra, també coneguda com a roser silvestre, és un arbust de la família de les rosàcies.
Sant Ildefons
Un altre dels barris de Cornellà. Va ser aixecat als anys seixanta i batejat com «Ciudad Satélite San Ildefonso». La referència al sant era possiblement un homenatge a Josep Ildefons Suñol, fill de Josep Suñol —diputat i president del Barça assassinat a la Guerra Civil—, que era soci de l’empresa que va edificar la zona, Construcciones Españolas, juntament amb Josep Maria Figueras Bassols.
Can Boixeres
Can Boixeres, a l’Hospitalet de Llobregat, és un parc que ocupa els terrenys d’una antiga masia, adquirida el 1877 per Lluís Buxeres, de qui va prendre el nom.
Can Vidalet
L’estació, un cop més, pren el nom del barri al que dona servei, el de Can Vidalet, a Esplugues de Llobregat. En el seu origen era una antiga finca d’estiueig propietat de la família Vidal-Ribas. Can Vidalet va ser enderrocada després de la Guerra Civil, però el jardins es conserven i avui són un parc públic. Inicialment aquesta estació de metro duia el nom de Maladeta, pel carrer on s’ubica.
Pubilla Cases
Aquest barri de l’Hospitalet de Llobregat deu el seu nom a la finca pairal edificada el 1771 per Josefa Cases i Clavell, coneguda com la Pubilla Cases. Segons el Dret Civil Català, la dona constituïda hereva s’anomena pubilla (l’home s’anomena simplement hereu).
Collblanc
És un barri de l’Hospitalet. “Coll” (o collada) és el terme geogràfic que fa referència a la part més baixa entre dos cims. La zona va ser també anomenada Terrarios Albos (Terrers Blancs) degut a la presència de pedres calcàries blanquinoses, d’aquí l’origen del topònim del barri i de la Riera Blanca. Fins a 1982 el nom de l’estació va ser «San Ramón», per la parròquia de Sant Ramon Nonat propera.
Badal
L’origen del nom és deu als germans Josep i Oleguer Badal, propietaris d’un molí fariner a la Bordeta. Els Badal van obrir un carrer i el van posar el seu cognom a finals del segle XIX. Actualment és una rambla sobre la ronda del Mig, que ha acabat donant nom a l’estació de metro i una part del barri de Sants.
Plaça de Sants
Inaugurada l’any 1926, l’estació va dur el nom de Sans; en aquell moment l’actual plaça de Sants ni existia. El nom actual el va adoptar l’any 1982 i està vinculat a la parròquia de Santa Maria de Sants, al voltant de la qual va créixer el municipi, ara barri, de Sants. El debat entre com s’havia d’escriure el topònim, si Sants o Sans (aquest últim fent referència a la salubritat del lloc) va durar molts anys. Finalment es va imposar l’ús de la “t“ basant-se en documents antics on es menciona “Sancta Maria de Sanctis“.
Sants-Estació
L’estació de metro es va inaugurar abans de la construcció de l’actual terminal de ferrocarril, l’any 1969, amb el nom de Roma, per la seva proximitat a l’avinguda de Roma.
Entença
La majoria de noms de carrers de l’Eixample, com el d’Entença, que dona també nom a l’estació, van ser triats pel polític i escriptor Víctor Balaguer, qui va rebre l’encàrrec de l’Ajuntament de batejar les noves vies que s’anaven urbanitzant a mesura que la ciutat s’expandia més enllà de les muralles. Balaguer, un dels màxims exponents de la Renaixença (moviment cultural amb una marcada exaltació patriòtica) va triar una llista de noms vinculats a personatges i fets històrics catalans, especialment dels temps de la Corona d’Aragó, entre els quals els de diversos almogàvers com Roger de Flor, Bernat de Rocafort o Berenguer d’Entença.
Hospital Clínic
L’estació deu el nom a l’Hospital Clínic de Barcelona, a escassos metres de la sortida principal de l’estació de metro. El Clínic és l’hospital universitari de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.
Diagonal
Deu el nom a l’avinguda Diagonal, que travessa diagonalment l’Eixample del Pla Cerdà. El nom d’aquesta via, s’atribueix al mateix Cerdà.
Verdaguer
L’estació, ubicada sota el passeig de Sant Joan, va dur el nom de General Mola inicialment. El 1982 es va canviar pel de la plaça propera dedicada al sacerdot i poeta Mossèn Cinto Verdaguer (1845-1902). Figura clau de la Renaixença, Verdaguer va recuperar el català com a llengua poètica, amb obres com L’Atlàntida o Canigó.
Sagrada Família
Totes les boques d’aquesta estació de metro donen al temple expiatori de la Sagrada Família, les obres del qual van ser iniciades el 1882 per l’arquitecte Francesc de Paula del Villar, a qui va reemplaçar un any més tard Antoni Gaudí, a instàncies del mecenes i finançador inicial del projecte, Josep Maria Bocabella
Sant Pau | Dos de Maig
Aquesta estació originalment duia el nom en castellà, Dos de Mayo (encara era època franquista) del carrer on s’ubica. En aquesta data de l’any 1808 es produïa l’aixecament popular contra l’ocupació napoleònica a Madrid, que seria l’inici de l’anomenada Guerra del Francès, també coneguda com Guerra de la Independència Espanyola. Víctor Balaguer va batejar un conjunt de vies de l’Eixample en memòria d’aquest conflicte bèl·lic, com Independència, Bruc o la mateixa Dos de Maig. El 1982 l’estació va passar a ser anomenada Hospital de Sant Pau, per la proximitat amb aquest equipament sanitari, que deu el seu nom a qui ho va fer possible: Pau Gil. Quan l’hospital es va traslladar a l’edifici actual, l’estació es va rebatejar combinant les dues denominacions històriques.
Camp de l’Arpa
Nom del barri al que dona servei l’estació. El Camp de l’Arpa és un dels noms de barri més curiosos de Barcelona. Es creu que el topònim és una deformació de “Camp de l’Arca”, que feia referència a una arca o dolmen que hi havia en aquesta zona i que apareix citada en un document de 1037, on es parla de “ad ipsa archa” (“lloc on hi ha aquella arca”).
La Sagrera
L’estació du el nom del barri al que dona servei. Les sagreres eren, a l’Edat Mitjana, un espai sagrat al voltant de les esglésies al qual els pagesos podien resguardar-se de la violència dels senyors feudals. La Sagrera de Barcelona era l’espai de protecció al voltant de l’església de Sant Martí de Provençals.
Congrés
Estació ubicada al barri del Congrés (que administrativament forma una unitat amb el barri dels Indians). El primer nom de l’estació va ser Viviendas del Congreso, en referència al polígon d’habitatges socials la construcció del qual va ser impulsada pel llavors bisbe de Barcelona Gregorio Modrego i anomenat així en commemoració del 35è Congrés Eucarístic Internacional celebrat a la Ciutat Comtal el 1952.
Maragall
L’estació rep el nom del passeig i la plaça Maragall, dedicats al poeta i escriptor modernista Joan Maragall i Gorina (1860-1911).
Virrei Amat
L’estació de metro, així com la plaça en la qual s’ubica, la plaça del Virrei Amat, deu el seu nom a Manuel d’Amat i de Junyent (1704-1782), un aristòcrata i militar català que va ser virrei del Perú (1761-1776). El Virregnat del Perú era un vast territori colonial de l’Imperi Espanyol a l’Amèrica del Sud, que s’estenia gairebé molt més enllà de l’actual Perú. Amat era propietari de la finca de Can Sitjar, que estava situada a la plaça que avui porta el seu nom.
Vilapicina
Actualment Vilapicina és un barri —juntament amb Torre Llobeta— del districte de Nou Barris. Originàriament Santa Eulàlia de Vilapicina era un nucli rural, al voltant de l’església del mateix nom, dins de Sant Andreu de Palomar. El terme «Villa Peciguina» apareix esmentat per primera vegada al segle X. El topònim prové del llatí picis (pega), que fa referència a la resina que s’extreia dels pins de la zona i que s’utilitzava per segellar vaixells. Aquest mateix origen està present a Can Peguera, barri veí.
Horta
L’estació deu el nom al barri. Fins l’any 1904, quan va ser agregat a Barcelona, Horta va ser un poble independent. El topònim apareix documentat per primera vegada el 965 com a «Vall d’Orta», lligat a la família propietària d’aquest paratge d’hortes i boscos, els Orta.
El Carmel
El turó i el barri del Carmel deuen el seu nom a un santuari, fundat l’any 1864, dedicat a la Mare de Déu del Mont Carmel o Verge del Carme, que és una de les advocacions de la Mare de Déu. El nom prové del Mont Carmel d’Israel. Karmel és una paraula àrab que significa “vinya” o “jardí”.
El Coll | La Teixonera
L’estació rep el nom dels dos petits barris als quals arriba: d’una banda, El Coll (que pertany al districte de Gràcia), anomenat així per l’església de la Mare de Déu del Coll; segons la tradició, l’ermita es va construir per la troballa d’una imatge de la Verge en aquella collada; i de l’altra, La Teixonera (inclosa al districte d’Horta-Guinardó), que té el seu origen en la Colònia Taxonera, una urbanització impulsada el 1915 per l’industrial Joaquim Taxonera, en uns terrenys de la seva propietat. Teixonera és la forma catalanitzada del cognom Taxonera.
Vall d’Hebron
L’estació i el complex hospitalari reben el nom del barri (que forma part del districte d’Horta-Guinardó). Històricament aquest territori havia format part del desaparegut monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, fundat el 1393. Ja abans hi vivien uns ermitans, que possiblement li van donar el nom de la Vall d’Hebron, com la vall palestina.
*Informació elaborada parcialment a partir dels llibres ‘Los nombres de las estaciones de Metro’ de Josep Maria Espinàs, ‘Barcelona Metro a Metro: un viaje histórico’ de Marta Torres i el blog Històries de Barcelona.
Reforç del transport públic per a la Diada de l'Onze de Setembre a Barcelona
Amb motiu de la celebració dels actes de la Diada nacional de Catalunya a Barcelona, el pròxim dilluns 11 de setembre Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l’Ajuntament de Barcelona recomanen l’ús del transport públic, especialment el metro, en els desplaçaments que es realitzin per accedir a la zona de Sants, plaça d’Espanya i part del centre de la ciutat, ja que el trànsit en superfície estarà restringit.
Reforç a totes les línies de metro
TMB ha preparat un dispositiu que inclou reforços de trens a totes les línies convencionals de la xarxa i un desplegament de personal d’atenció, de neteja i de seguretat a les estacions afectades, tant a l’inici com al final de l’acte principal de la tarda. Entre les 13.00 i les 21.00 hores, el metro oferirà una capacitat superior a l’habitual, especialment a les línies 1 i 3, on circularan un total de 18 trens addicionals, incrementant un 20% l’oferta respecte d'un dia festiu.
A partir de les 15.30 hores es recomana evitar l’estació d’Espanya (L1 i L3) com a destinació i fer servir com a alternatives les estacions pròximes d’Hostafrancs (L1), Rocafort (L1), Tarragona (L3) i Poble Sec (L3), en previsió d’una possible concentració de persones a l’exterior que dificulti la sortida i tenint en compte que l’estació es troba en obres per millorar-ne l’accessibilitat.
En cas de gran afluència de passatge, caldrà seguir en tot moment les indicacions que donin el servei de megafonia, els dispositius lluminosos i el personal de metro, que estarà en contacte amb les autoritats de seguretat pública.
Desviaments i limitacions gairebé una trentena de línies de bus
Durant el matí se succeiran les ofrenes florals al monument de Rafael Casanova. Per aquest motiu algunes línies de bus que circulen per la ronda de Sant Pere (D50, H16, V15, V17, 19, 47 i la ruta vermella del Barcelona Bus Turístic) veuran modificat el seu recorregut en aquesta zona. Per tant, durant tota la jornada de dilluns serà recomanable fer servir el transport subterrani per als desplaçaments entorn de la zona afectada.
A la tarda, la convocatòria de diferents recorreguts al carrer provocaran alteracions severes en 26 línies d’autobusos de TMB. Entre les 15.30 i les 21 hores, aproximadament, es produiran possibles desviaments i limitacions de recorregut en les línies regulars següents: D20, D40, H10, H12, H16, V3, V5, V7, V9, V11, V13, 13, 27, 46, 54, 59, 63, 65, 67, 78, 79, 109, 115, 141, 150 i la ruta vermella del Barcelona Bus Turístic.
Com és habitual, el web de TMB i l’aplicació TMB App informaran de manera automàtica de les possibles alteracions en la circulació del metro a través del semàfor d’estat del servei. Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent als actes de la Diada a la secció d’estat del servei del web de TMB.
El primer metro de Hawaii entra en funcionament a la ciutat de Honolulu
Paisatges idíl·lics, platges paradisíaques i ara també...metro. La ciutat de Honolulu va posar en funcionament el passat 30 de juny, el primer sistema de metro lleuger de Hawai. El projecte, que va passar per diferents traves legals i polítiques abans de fer-se realitat, va iniciar els seus treballs el febrer del 2011. Ara, 12 anys després, s’ha fet realitat amb la inauguració d’un primer tram de 17,4 quilòmetres i que s’estén des de la zona occidental de l’illa d’Oahu, fins a l’estadi Aloha, al mateix Honolulu.
Una línia elevada
Les complexitats que presenta l’illa d’Oahu a nivell del subsol, i que ja han aixecat polèmiques pel descobriment de restes humanes històriques durant la construcció d’altres infraestructures de l’illa, van fer que el projecte del metro de Honolulu es posposés diverses vegades. Finalment, però, es va optar per una línia elevada en pràcticament tot el seu recorregut, amb només un petit tram d’1 quilòmetre a nivell del terra.
Quan el trajecte estigui finalitzat, i amb tots els seus trams en funcionament —principis del 2030—, la línia arribarà fins al centre de la ciutat, i fins i tot, s’esperen més ampliacions fins a 2033. En total, més de 30 quilòmetres de via per cobrir les necessitats dels seus habitants en matèria de transport públic
Trens totalment automatitzats
Els trens que ara han entrat en funcionament són plenament automàtics i funcionen sense conductor, a l’estil de les línies 9 i 10 de l’actual metro de Barcelona. Tenen capacitat per 800 passatgers i una longitud de 79,2 metres en una passarel·la única connectada interiorment. L’accessibilitat també juga un paper important, i igual que els recents trens de les sèries 7000 i 8000 de metro, aquests disposen d'un ampli espai per als passatgers amb mobilitat reduïda. Les bicicletes, els nadons i com no... les taules de surf, també disposen del seu propi espai per millorar la convivència a l’interior de l’espai.
Els trens han estat fabricats per Hitachi Rail, i per ara se n’han subministrat 20, dels quals 12, ja funcionen en el tram esmentat.
Imatge Interior d'un comboi del metro de Honolulu / Foto: Honolulutransit Interior d'un comboi del metro de Honolulu / Foto: HonolulutransitDescongestió del trànsit
En matèria de sostenibilitat i medi ambient s’espera que aquesta infraestructura jugui un paper important. Ja no només pel mateix caràcter no contaminant del metro com a mètode de transport, sinó també perquè ha de suposar l’inici de la batalla contra la congestió del trànsit. El sud de l’illa d’Oahu té el dubtós privilegi de situar-se entre les vies de comunicació més congestionades de tots els Estats Units, amb estudis que assenyalen que la seva població malbarata més de 60 hores l’any en embussos. La nova infraestructura preveu rebaixar molt aquesta dada, eliminant fins a 40.000 desplaçaments diaris que ara es fan en automòbil, i que un cop finalitzada la línia completament, es preveu que es faran amb metro. Una prova més de l’eficiència d’aquest mètode de transport en favor de la sostenibilitat i el medi ambient.
Imatge Metro de Honolulu / Foto: Honolulutransit Metro de Honolulu / Foto: Honolulutransit